Нигерия е най-рисковата страна за е-търговия

За трета поредна година Нигерия е обявена за най-рисковата страна за електронна търговия. Със същото постижение може да се “похвали” и Ню Йорк, който води класацията сред метрополисите в Северна Америка.

Изследването, извършено от Mindwave Research по поръчка на CyberSource Corp., отчита нивото на измами при онлайн покупки в даден град или страна, т.е поръчките, направени с откраднати кредитни карти или други мошенически плащания. Анкетирани са представители на водещите вериги за е-търговия.

31% от анкетираните са посочили Нигерия като най-рискова за е-търговия през 2006 г. На второ място се нарежда Русия с 9% от вота, като през 2005 г. е имала 6%, а година преди това – 4%. Следват Англия, Индонезия и Мексико с по 6%, Гана и Виетнам (4%) и Китай с едва 3% (7% през 2005).

При градовете в Северна Америка Ню Йорк е посочен за най-рисков от 9% от анкетираните. След него се нареждат Маями със 7%, Лос Анджелис със 6% и Монреал с 2%.

Измамата е мобилен феномен, който се премества от град на град и от страна на страна, според CyberSource. За да се справят с проблема, търговските вериги прилагат нов подход, наречен геолокация. Той им дава информация за географското разположение на интернет-свързан компютър, мобилно устройство или уеб посетител на базата на IP адреса на компютъра. През 2006 г. около 35% от търговските вериги в САЩ са използвали този инструмент.

Коментар