Firefox 7 ще “яде” двойно по-малко памет

Бъдещите версии на Firefox ще консумират значително по-малко оперативна памет, обещава разработчикът Mozilla. Предстоящото седмо издание на продукта ще снижи с до 50% нуждите си от памет, ставя ясно от публикация в блога на Николас Нетеркот от Mozilla.

В момента Firefox 7 е все още в ранен етап на разработка. Тестов вариант на приложението е достъпен за сваляне в канала Aurora. Предварителна версия ще се появи на 16 август, а финалният продукт е планиран да излезе на 27 септември.

Проблемът с голямата консумация на памет често е изтъкван като основен недостатък на Firefox. Mozilla не е безразлична към подобни забележки и се опитва да снижи потреблението на ресурси от своя продукт, като за целта е стартиран отделен проект, наречен MemShrink.

По думите на Нетеркот, Firefox 7 ще използва по-малко памет от своите предшественици 6, 5 и 4. По-конкретно, новият браузър ще бъде с 20, 30, а понякога и с 50% по-икономичен по отношение на паметта, която е критичен ресурс в компютрите.

Подобрението ще рефлектира и в производителността на браузъра. Твърди се, че Firefox 7 ще работи забележимо по-бързо и освен това ще „забива” по-рядко, дори когато са отворени едновременно голям брой табове или е изминало много време между презарежданията.

Даунлоуд: Firefox 7 (тестова версия)

по темата: „Firefox 7 ще “яде” двойно по-малко памет”

добавете коментар...

  1. Usera

    Към Минувач вземи да се извиниш твоята непросветеност и неграмотност НЕ Е оправдание ! Хардуерното ускорение като екстра фийчър какво Е ?! Плюс това имам официално оплакване и тикет пуснат до Mozilla и получено потвърждение. Въпреки псевдонима ми Usera аз съм програмист с дългогодишен опит. Също подкрепям и участвам в проекти с отворен код като програмист.

  2. Минувач

    Към Usera – ти чуваш ли се какво говориш ? Единствено flash-а минава през видеокартата, независимо от browsera. Ама че деца се появиха

  3. Usera

    За Firefox нека да яде по-малко памет и също така да НЕ яде видео карти. Моята видеокарта изгоря от Firefox 4. Определено трябва много ама много да се чака от супер ускорения план за разработка на Mozilla. Трябва да дочакаме Firefox версия 2012 дано до тогава нещо свястно излезе.

  4. Правописа

    Моля коригирайте си правописната грешка в думата памет

  5. Rado

    От Mozilla нещо в последно време много подобрения, много нещо …. пожелавам им успехи, че са им нужни в тази война на Browser-ите 🙂

Коментар