Ултрабуците все пак ще струват под $1000

Обещанието на Intel за ултрабуци с цена под 1000 долара е на път да се реализира. Водещи производители като Acer, Lenovo и Asus подготвят за пазара модели с предполагаема цена по-малка от 999 долара. Устройствата се очакват през четвъртото тримесечие на годината, съобщи digitimes.com.

Още по темата  

В края на миналата седмица, по време на форум в тайванската столица Тайпе, мениджъри от Intel начело с изпълнителния вицепрезидент Шон Малоуни разкриха производствените планове за ултрабуци на своите партньори.

Общата стойност на материалите, вложени в ултрабук с 11,6-инчов екран възлиза на 700 долара, което породи съмнения у някои анализатори, че е постижима цена под 1000 долара. За да бъде осигурена тя, Intel трябва да свали цените на процесорите и да субсидира със 100 долара всеки ултрабук, твърдят експерти.

Intel ще подпомогне производителите със специален фонд за ултрабуци в размер на 300 милиона долара. Ultrabook Fund ще насърчава иновациите в сегмента.

Същевременно се появиха информации, че Intel налага концепцията за ултрабук компютри, тъй като е застрашено неговото партньорство с Apple. Компанията на Стив Джобс е поставила ултиматум на процесорния гигант да намали консумацията на енергия в своите x86 чипове. Ултрабук компютрите ще конкурират пряко епълския MacBook Air – тънък и лек ноутбук, способен да работи дълго време на батерия.

Твърди се също, че Apple разглежда като алтернатива процесорната архитектура ARM, която ще осигури на MacBook целодневна работа на батерия. Подобен чип използва таблетът iPad.

Коментар