Apple готви удар след сделката Google-Motorola

Apple, най-скъпата публична компания в света, може да реагира  на поглъщането на Motorola Mobility от Google с не по-малко голяма сделка. Според анализатора Питър Мисек от Jeffries & Co., вероятността от ответен удар на Купертино е много висока.

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА  
 Google шокира с поглъщане на Motorola Mobility
Microsoft може да купи Nokia за $27 млрд.
Google купил Motorola заради Microsoft и Apple
Apple с мигове на най-скъпа компания в света
Apple с повече кеш от правителството на САЩ

Предполага се, че Apple ще придобие патентното портфолио на някой от гигантите на мобилния пазар. Сред възможните цели на Стив Джобс са Nokia и Research in Motion (RIM), както и InterDigital. Името на последната се спрягаше и по-рано тази година от издания като Apple Insider, които са добре запознати с делата на „ябълката”.

В момента Apple води съдебни битки с много от своите конкуренти на мобилния пазар както в САЩ, така и в други страни. Компанията е страна в процеси, свързани с патентни нарушения, срещу HTC, Motorola, Samsung, Nokia и Kodak.

Apple има огромни по размер свободни средства – според отчетите на компанията, тя разполага със 76,2 млрд. долара, като с подобна сума може да придобие практически всяка ИТ компания.

По-рано тази седмица Google разтърси ИТ индустрията с поглъщане на Motorola Mobility в сделка на стойност 12,5 милиарда долара. Както призна самият CEO-на интернет компанията – Лари Пейдж, сделката е провокирана от желанието на Google да притежава интелектуалната собственост от 17 000 патента на Motorola, за да отбие атаките на Microsoft и Apple срещу платформата Android.

Веднага след обявяване на сделката, се появиха слухове, че Microsoft преговаря за поглъщане на Nokia за сумата от 27 милиарда долара. Според анализатори, сделката ще се състои до края на годината.

по темата: „Apple готви удар след сделката Google-Motorola”

добавете коментар...

  1. Някой

    Не е въпросът дали сте чували марката или не, въпросът е какво е разработено от компанията. Не съм много наясно с портфолиото на Саджем, но например много хора се подсмихват на Алкател. Те обаче имат доста повече от мобилни телефони. Моторола също не беше цвете за мирисане, но се видя колко струва патентното им портфолио. Тъпото от цялата работа е, че потребителите ще си изпатят най-много от подобни боричкания. Би било добре хардуерния и софтуерния пазар да е сегментиран, а не консолидиран в няколко играча. След поглъщането на Моторола, предполагам, че Гугъл ще се натегне да налага техните устройства, Майкрософт пък ще наблегне на Нокиа и… какво!? Успешни производители, като Самсунг (Андроид) и НТС (Андроид и Уиндоус Фон 7) ще останат на заден плане, съвсем незаслужено. Какво печелим ние!? Изкарване на преден план на посредствена компания, като Моторола и позавехналата Нокиа (любима ми е, но това е факт), в същото време задушаване на иновативни производители като Самсунг и НТС.

  2. админ

    Има слухове че Майкрософт са склонни да отстъпят Нокиа на Ябълката и да засилят съвестните атаки срещу агресивното поведение на Гугъл в областта на патентното дело. Не е тайна че през последните няколко години Джобс работи активно с Майкрософт по всички фронтове в мобилният сегмент за защита на интересите си.

  3. iSiktir

    Определено ще е голям играч :))) например Sagem :))) Смешници

Коментар