Samsung обнови мобилната си платформа

Samsung Electronics пусна bada 2.0 SDK – инструмент за разработка на приложения за мобилната платформа на компанията. Новият софтуер ще бъде катализатор при разширяване на пазарния дял на bada смартфоните, заявиха от компанията.


Смартфоните Samsung Wave разчитат на собствената мобилна платформа bada

Представяме четири ключови мобилни иновации в bada 2.0, с което полагаме основите за бъдещата водеща мобилна платформа”, каза Дж.К. Шин, президент и директор на Mobile Communication Business към Samsung.

Представена на Световния мобилен конгрес през февруари 2011 г, платформата bada 2.0 включва множество иновации, вкл. мултифункционалност, Wi-Fi Direct, NFC и гласово разпознаване. Това позволява на потребителите на смартфони да използват услуги като мобилно разплащане, споделяне на информация без връзка към интернет и др.

Потребителите ще усетят също подобрени уеб възможности чрез поддръжката на приложения с Flash и HTML 5, а с поддръжката на стандарта WAC 2.0, Samsung си поставя за цел чувствително да увеличи обществото на разработчиците.

bada е ключов компонент в мулти-платформената стратегия на Samsung и компанията ще продължи да инвестира в системата, особено след поглъщането на Motorola Mobility от Google – сделка, която постави редица въпроси в Android общността.

„Разширяваме обществото от разработчици и създаваме силна екосистема, която да е полезна както за програмистите, така и за крайните потребители”, добави Шин.

Ключова функция за партньорите разработчици е въвеждането на реклами в приложенията (In-app Ads). Като се използват Ads API, софтуерните проектанти за bada 2.0 могат лесно да добавят реклами и да създават нови възможности за приходи от мобилните приложения.

Samsung ще осигури на разработчиците и подобрена поддръжка. Добавен е емулатор, който подпомага процеса на програмиране. Инструменти като Profiler оптимизират продуктивността чрез пълноценно използване на ресурси като памет и изчислителна мощ.

За да насърчи проектирането на приложения за bada 2.0, Samsung планира да организира световно състезание „bada 2.0 Power App Race”, в което се предлагат награди на обща стойност 3 млн. долара, от които 1 млн. долара ще са парични. Победители ще бъдат първите 20 софтуерни проектанта, които достигнат 100 хил. сваляния на своето приложение. Всеки победител ще получи 50 хил.долара, маркетингови и промоционални възможности от Samsung.

Същевременно Samsung обогатява своя софтуерен магазин „Samsung Apps” и разширява достъпа до него до 121 държави в света. С новата версия 2.0 ще бъдат предлагани повече възможности чрез Samsung Apps, сред които опции за покупка и предложения.

Samsung представи първия си bada смартфон Samsung Wave през юни 2010 г. За три месеца от магазина Samsung Aps бяха регистрирани 10 милиона сваляния, а през март 2011 г. – 100 милиона. Порталът в момента е „дом” на приблизително 40 хил. приложения.

Към момента Samsung предлага седем устройства Samsung Wave с платформа bada. Смартфоните Wave са популярни в Европа, Китай и Югоизточна Азия. През третото тримесечие на тази година ще бъдат представени на пазара три нови смартфона Wave, задвижвани от bada 2.0.

bada 2.0 SDK може да бъде изтеглен от сайта за разработчици developer.bada.com.

Коментар