Повечето анализатори са оптимисти за Apple

 

И след Стив Джобс Apple ще върви нагоре, смятат повечето анализатори. Има обаче и песимисти…
 
Веднага след оставката на Стив Джобс като главен изпълнителен директор на Apple акциите на компанията се сринаха със 7,5%, докато тези на конкурентите Samsung, HTC и LG поскъпнаха. Анализаторите на пазара обаче не очакват временното пропадане да се превърне в тенденция.

Повечето експерти са убедени, че Apple ще преживее безболезнено преходния етап в своята история, или навлизането си в ерата след Стив Джобс.

 
Според публикация в AppleInsider.com, в близките дни акциите на компанията от Купертино ще се се задържат на сегашните ниво, но в средносрочна перспектива цената им ще расте. Анализатори от UBS прогнозират, че след една година ценните книжа на Apple ще се продават за $510 вместо за $376 (цената от сряда, 24 август). С подобни прогнози се ангажират и представители на J.P. Morgan, Morgan Stanley и Piper Jaffray.

Отдавна успехът на Apple не зависи само от един човек, а от работата на екипа, твърдят анализаторите. Тим Кук, който замени Стив Джобс на поста CEO, също е считан за великолепен ръководител, който се справи отлично с управлението на компанията, докато титулярът беше в отпуск по болест.

Освен това Стив Джобс не напуска Apple, а ще продължи да работи в компанията, според силите си, на поста председател на съвета на директорите. Това е сериозна предпоставка за стабилност в управлението на най-скъпата публична компания в света.

Сред наблюдателите на пазара има и песимисти за бъдещето на Apple, които считат, че компанията ще тръгне надолу след ерата Стив Джобс. Така например, Марк Нюман, доскорошен стратег за развитието на Samsung, прогнозира, че Apple ще губи позиции под натиска на корейския ИТ гигант.
 

Коментар