Приемат стандарта DDR4 догодина

Стандартът DDR4 ще бъде приет през следващата година, съобщи браншовата организация JEDEC Solid State Technology Association, която отговаря за стандартизацията в областта на паметите.

Очаква се работите по спецификацията DDR4 да приключат към средата на 2012 г. Публикуваните основни параметри на стандарта го характеризират като съществена крачка към повишаване на производителността и намаляване на консумацията на енергия.

Производители на памети като Hynix и Samsung вече показаха своите първи DDR4 продукти

Паметите DDR4 се разработват с отчитане на изискванията за високоскоростна работа с широк спектър приложения – от сървъри и настолни компютри до лаптопи и битови прибори. Създателите на стандарта се опитват да опростят прехода към новата памет от гледна точка на разработчиците на електронни устройства.

Захранващото напрежение VDDQ ще бъде установено на ниво 1,2 волта, а за VDD е предвидена възможност за намаляване в бъдеще. Това ще позволи удължаване на живота на спецификацията и отстраняване на проблеми със съгласуването на нивата, тъй като напрежението на линиите за вход-изход ще остане непроменено в различните поколения памети.

Производителността на DDR4 паметите ще бъде повишена, благодарение на различни подобрения, като например нова архитектура на банките памет. Скоростта на предаване на данни по една линия ще расте с времето от първоначалните 1,6 GT/s до 3,2 GT/s.

Коментар