Dell е доволен от решенията на HP

 

Майкъл Дел очаква неговата компания да извлече ползи, ако HP продаде РС бизнеса си
 
Намерението на HP да отдели или продаде РС бизнеса си радва конкурента Dell, който вече крои планове как да се възползва от създалата се ситуация на пазара за компютри.

Dell разбира причините, подтикнали HP – най-големия доставчик на РС в света – към подобна стъпка. Това са бумът на таблетите и ултрапортативните мобилни компютри и постепенното намаляване на дела на настолните РС.

CEO-то на компанията, Майкъл Дел, обаче смята, че РС-тата няма да изчезнат в обозримо бъдеще, както твърдят мнозина. Още през 1999 г. IBM говореше за пост-РС ера, припомня Дел в интервю за CRN. Тогава индустрията продаваше по около 100 милиона персонални компютъра годишно.

Днес продажбите на РС достигат 440 милиона РС годишно. Излиза, че "пост-РС ерата" е по-благоприятна за доставчиците, отколкото периодът преди нея.

Дори и продажбите на таблети да стигнат 50 милиона броя тази година, това е несравнимо по-малко от 440-те милиона РС продавани годишно и с инсталираната база от 1,5 милиарда компютъра, коментира Майкъл Дел.

Той очаква отделянето на РС поделението от HP да доведе до загуба на дял за компанията от Пало Алто и на сървърния пазар, както и на корпоративния като цяло. Това ще разкрие допълнителни възможности за Dell, смята основателят и настоящ CEO на американския доставчик.

Дел подчертава предаността на неговата компания към РС бизнеса. Според CEO-то, ако HP наистина отдели РС подразделението си, Dell ще получи осезаемо предимство на компютърния пазар.

Коментар