Google ускорява интернет с нова технология

Google и група компании работят по технология за ускоряване на интернет и равномерно разпределяне на трафика между сървърите. Ключов партньор на Googe в инициативата е OpenDNS наред с водещи DNS доставчици.


Проектът Global Internet Speed цели да достави данните до потребителя по възможно най-краткия и бърз начин
 

Проектът Global Internet Speedup използва географски данни за определяне на най-близкия до потребителя сървър, от който да се получат необходимите данни, става ясно от описанието на технологията в afasterinternet.com.

Системата за домейн имена DNS е като телефонна книга за интернет, посочват участниците в проекта. С нейна помощ се преобразуват разбираемите от хората имена на сайтове, например www.opendns.com, в IP адрес (208.69.38.160), разпознаваем от компютрите.

Ако клиент на дадена компания види в своята телефонна книга 50 нейни поделения, той обикновено отива в най-близкото от тях. Аналогично, при опит за отваряне на сайт, сървърите за който са разположени на 50 места по света, най-удачно е информацията да бъде доставена или от най-бързия, или от най-малко натоварения.

За да оптимизира маршрутизацията, Global Internet Speedup предлага заедно с адреса на сайта към DNS сървърите да се предава и фрагмент от потребителския IP адрес, по-точно първите три октета, което ще позволи към заявителя да се изпращат данни от географски най-близкия сървър.

Отчасти, новата технология наподобява съществуващите CDN мрежи за доставка на съдържание, идеята на които е също да оптимизират маршрута.

Google и OpenDNS вече са подготволи чернова на предложение за стандартизация на технологията, която ще бъде изпратена в IETF – обществото на разработчиците на интернет протокола. Документът е достъпен на сайта afasterinternet.com.

Според Дейвид Улевич, шеф на OpenDNS, новата технология няма до доведе до нарушаване на правата на потребителите, тъй като IP адресите ще се предават към DNS сървърите от същите компании, които ги получават и в настоящия момент.

От вчера, 30 август, технологията действа в някои сегменти на мрежата. Подобрението може да се усети от около 30 милиона потребители на OpenDNS и Google Public DNS. Инициативата се поддържа също от DNS доставчиците Bitgravity, CDNetworks, DNS.com и Edgecast.

по темата: „Google ускорява интернет с нова технология”

добавете коментар...

  1. Хораций

    Не ги гледаи тезий компаний и корпораций. Даи да видим на нашите сървърий какви гений си хостват писанийтата.

  2. c

    Нещо не ми е ясно… ами тези компаний които не могат да си позволят сървъри по целият свят? На мен повече ми изглежда като опит да прекалено централизиране на интернет където цялото съдържание ще бъде хоствано от големи корпораций.

Коментар