Мобилните устройства „продължават” РС-тата

През 2012 година границата между професионални и лични мобилни устройства ще се размие, сочи скорошно изследване на Cisco IBSG сред над 1000 корпоративни потребители в САЩ.

Корпоративните потребители ще получат унифицирани мобилни облачни функции за достъп до професионално и лично съдържание с помощта на едно устройство, с цел увеличаване на производителността и по-удобно съвместяване на работата и личния живот.

Ще се наблюдава също преход от смартфони към тънки мобилни клиенти, работещи през облака. Данните и приложенията ще се съхраняват не на потребителски устройства, а в облака.

Тънките клиенти ще повишат информационната сигурност, тъй като евентуална тяхна загуба или кражба няма да води до загуба на данни и приложения, сочи анализът.

Към края на 2012 година корпоративните потребители ще имат всекидневен достъп до видеоконференции с помощта на мобилни телефони и други устройства. В момента такава възможност имат само 20% от потребителите.

Освен това корпоративните потребители ще искат свободно да превключват от едно устройство на друго в реално време. Така например, когато потребителят започне разговор по мобилен телефон на улицата и междувременно влезе офиса, обаждането трябва да се превключи безпроблемно на офисния телефон.

Голяма част от анкетираните искат също да ползват технология за интеграция на виртуални настолни системи VDI (Virtual Desktop Integration) с цел възпроизвеждане на компютърни функции на мобилните си устройства, превръщайки ги в продължение на офисните и домашните РС.

Коментар