Морският транспорт стимулира HDD пазара

Доставките на твърди дискове в световен мащаб са нараснали с 4,1% през второто тримесечие спрямо първото, по данни на IHS iSuppli. В количествено изражение, пазарът възлиза на 167,1 млн. броя, в сравнение със 160,5 млн. през Q1″2011.

Различни фактори са повлияли положително на HDD бизнеса. От една страна, наблюдава се увеличение на поръчките от страна на производителите на РС, които се опитват да избегнат евентуален дефицит на твърди дискове, в резултат на земетресението в Япония.

От друга страна, положително влияние върху пазара е оказал транспортът. Голяма част от поръчките се извършват по море вместо по въздух, с цел намаляване на разходите за транспорт, отбелязва iSuppli.

Лидери на пазара продължават да бъдат Western Digital и Seagate с дялове съответно 32% и 31%. Hitachi запазва дял от 16%, а Toshiba/Fujitsu и Samsung държат съответно 11% и 10% от HDD пазара.

Анализаторите очакват през третото тримесечие пазарът да нарасне с 3,4%, в резултат на засилено търсене на потребителски РС за започващата учебна година и в празничния сезон. Очаква се и по-високо търсене в корпоративния сектор.

Коментар