Един мобилен чип вече интегрира Wi-Fi, Bluetooth и FM радио

За много хора мобилните хендсети вече играят ролята на централна точка за персонални комуникации, забавление и информация. Нов чип на компанията Broadcom комбинира функциите на Wi-Fi, Bluetooth и FM и несъмнено ще ускори еволюцията на многофункционалните безжични устройства.
Мобилните телефони, медийни плеъри и безжични хендхелди направиха за кратко време значителен скок в технологичното си развитие. Това позволи на операторите да предложат приложения като сърфиране в уеб, мигновени комуникации, е-поща, VoIP разговори, споделяне на снимки и навигационни услуги.
От критично значение за успеха на новия клас мобилни устройства е ниската консумация на техните компоненти, и по-специално на чиповете за Wi-Fi, Bluetooth и други технологии, благодарение на които станаха възможни модерните приложения. Добавянето на няколко чипа за различните функции обаче е в разрез с тенденцията за налагане на по-компактни и с по-ниска консумация мобилни продукти.
Досега интегрирането на всички необходими технологии в един продукт беше сериозно предизвикателство за производителите, тъй като множество радиосигнали в един честотен обхват водят до интерференция. Новият подход на компанията Broadcom решава този проблем. Тя успешно интегрира в един чип няколко безжични технологии, като по този начин намалява цената, размерите и консумацията на крайния продукт.
Едночиповото решение на Broadcom комбинира функции на Wi-Fi, Bluetooth и FM рисивър. BCM4325 е произведен по 65-нанометрова CMOS технология (SoC) и има ултра-ниска консумация. Неговата поява обещава многофункционални мобилни устройства от следващо поколение, с по-малки размери, на по-ниска цена и с по-дълъг живот батерията.
Иновационният продукт използва усъвършенстван алгоритъм за съвместно съществуване на няколко безжични технологии в един чип. Предвид голямата инсталирана база от продукти на Broadcom, новият продукт със сигурност ще намери бързо прием в индустрията, тъй като се интегрира лесно с хардуера и софтуера за мобилни устройства.
BCM4325 намалява с 40% консумацията в режим на изчакване, според информация от компанията. В допълнение, софтуерната архитектура на чипа разтоварва процесора на мобилното устройство при изпълнение на задачите, като по този начин удължава живота на батерията и намалява изискванията към паметта, твърдят от Broadcom.
Вградената в чипа технология InConcert, съчетание от софтуер и хардуер, осигурява съвместното съществуване на Wi-Fi и Bluetooth, като се има предвид, че те оперират в честотния диапазон 2.4 GHz. Нещо повече, и двете безжични технологии могат да работят с една антена, което допълнително улеснява проектантите на мобилни хендсети в стремежа им да създават по-компактни устройствата.
FM технологията на чипа поддържа европейската система RDS (Radio Data Service) и американската RBDS (Radio Broadcast Data Service), като позволява и фина настройка.
Всички тези възможности на чипа ще подобрят комуникациите едновременно с глас, видео и данни чрез нов клас мобилни устройства, по-компактни и с по-малка консумация. В допълнение, гъвкавата софтуерна архитектура на Broadcom ще улесни производителите на устройства в миграцията от хендсети с една технология (Wi-Fi или Bluetooth) към такива, поддържащи и двете.

Коментар