HP назначи Мег Уитман за CEO

Hewlett-Packard освободи Лео Апотекер от поста главен изпълнителен директор. Новият CEO на компанията е Мег Уитман, досегашен член на борда на директорите и бивш шеф на еBay.

Мег Уитман ще управлява най-големия производител на компютри в света

Апотекер се задържа на поста CEO само една година. Според официално изявление от Пало Алто, в момента компанията се намира в сложна ситуация и разчита на опита на Мег Уитман, нейната далновидност и лидерски качества.

Причините за освобождаване на Лео Апотекер не се посочват. Предполага се, че доверието към него е снето, заради провала в webOS направлението и преструктурирането на компютърния бизнес на компанията.

Лео Апотекер се задържа твърде кратко на поста CEO в HP

Апотекер, дългогодишен CEO на софтуерния гигант SAP, пое управлението на HP от Марк Хърд, който пък подаде оставка след разкритие за любовна връзка с външна сътрудничка на HP.

Миналия месец Апотекер обяви, че HP се отказва от бизнеса с webOS таблети и смартфони, като намекна и за възможността компанията да се оттегли от PC пазара. В момента HP е най-големият производител на персонални компютри в света и подобна новина даде сериозно психологическо предимство на конкурентите, вкл. Dell, Acer и Lenovo.

Освен изявен ИТ лидер новият CEO на компанията Мег Уитман участва активно в политическия живот на САЩ и дори се яви на балотаж за поста губернатор на Калифорния.

Коментар