Създават 10-петафлопов суперкомпютър

Многоядрен процесор от ново поколение на Intel ще увелича значително производителността на суперкомпютрите. Университетът в Остин, Тексас изгражда нова система, която ще достига производителност 10 петафлопа.

Суперкомпютърът Stampede се състои от хиляди сървъри Dell с осемядрени процесори Intel Xeon E5 (Sandy Bridge-EP). Конфигурацията включва и хиляди процесори Intel MIC (Many Integrated Core), известни като Knights Corner. Именно те осигуряват 80% от общата производителност на Stampede, твърди университетският сайт.

По план, изграждането на суперкомпютъра трябва да приключи в началото на 2013 г. В бъдеще системата ще бъде модернизирана с ново поколение процесори Intel MIC, които ще осигурят производителност 15 петафлопа. Най-бързият в момента суперкомпютър използва процесори Fujitsu Sparc и достига 8 петафлопа.

MIC е резултат от оптитите на Intel да създаде графичен процесор Larrabee, базиран на масив от x86-съвместими ядра. Когато разбира, че пускането на подобен чип е нецелесъобразно, компанията насочва разработката в друго направление.

по темата: „Създават 10-петафлопов суперкомпютър”

добавете коментар...

  1. Banjo

    Предният адрес е стар, а това са новите от IDF 2011.

    IDF2011: Intel to Release 50-Core CPUs in 2012
    http://www.desktopreview.com/default.asp?newsID=1630&News=IDF2011+Intel+Knights+Corner+50-core+CPUs+2012

    IDF2011:
    http://www.pcper.com/news/Processors/IDF-2011-Intel-Many-Integrated-Core-MIC-Knights-Corner

  2. Banjo

    Още една супер новина! Източника на информацията е самият Inel, който официално обяви Knights Corner процесори (архитектура Intel MIC) с 50 ядра в един чип!
    http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/2010/20100531comp.htm

Коментар