САЩ пуснаха национална Linux система

САЩ създадоха собствена национална операционна система на база Linux, способна да работи на всеки компютър с Intel процесор. Lightweight Portable Security (LPS) не оставя никакви следи от работата на потребителя и унищожава вирусите при презареждане.

Интерфейсът на Lightweight Portable Security (LPS) наподобява Windows XP

Системата е разработена от научно-изследователския център на Военновъздушните сили към Пентагона, предаде ZDNet. Достъпна е в три версии – LPS-Remote Access, LPS-Public и LPS-Public Deluxe. Работи на всякакви компютри с Intel процесор, вкл. Mac.

LPS стъпва на известната в света на Linux концепция Live CD. Цялата система се помества на компактдиск диск или USB флаш, зарежда се напълно от външния носител, без да инсталира нищо на твърдия диск, и не изисква достъп на администратор.

LPS-Public позволява създаване на защитени мрежи между компютри и сърфиране в интернет. Включва уеб браузър Firefox с Java и Flash, приложение за PDF файлове, текстов редактор, файлов браузър, SSH клиент, приложение за достъп до отдалечен десктоп и Encryption Wizard за кодиране на файлове. Налични са също идентификационни карти CAC и PIV за достъп до правителствени ресурси.

Версията LPS-Remote Access е предназначена за защитен отдалечен достъп до частни мрежи.

Националната ОС на САЩ използва графичен интерфейс IceWM, който наподобява Windows XP. Минималната системна конфигурация включва Intel процесор, USB порт или CD-ROM, 512 MB оперативна памет за LPS-Public и 1 GB за LPS-Public Deluxe, четец на карти CAC и PIV и поддръжка на Ethernet или Wi-Fi за достъп до интернет.

Системата е достъпна за сваляне безплатно. Обновленията ще се извършват на всеки три месеца. Ако искат да ползват последната версия, потребителите трябва да си свалят сами ISO образа от сайта на системата.

Коментар