Застой на пазара за твърди дискове

Пазарът на твърди дискове е в застой. През третото тримесечие продажбите в световен мащаб са нараснали само с 3%, а през четвъртото може и да няма ръст.

Според източници от индустрията, на които се позовава digitimes.com, бумът на таблетите води до застой в продажбите на HDD. Както е известно, таблет компютрите използват твърдотелни дискове (SSD).

Друга причина за слабия HDD пазар са икономическите проблеми в Европа и САЩ. В определена степен е повлияло и земетресението в Япония през март т.г.

През второто тримесечие производителите на ноутбуци са поръчали по-големи от необходимите им обеми твърди дискове, за да избегнат евентуални дефицити в бъдеще. Подобни действия повишиха сравнителната база, спрямо която се оценява третото тримесечие.

Фактори, които могат да повлияят върху продажбите, са новите свръхтънки ноутбуци (ултрабуци) и моделите Chromebook, макар и те да се нуждаят от дискове с по-малък капацитет. Очаква се също увеличено търсене на сторидж за "облака", което може да компенсира слабостта на потребителски сектор.

по темата: „Застой на пазара за твърди дискове”

добавете коментар...

  1. Валери

    Бъдещето е на многослойния, супер бърз и икономичен с вградени ядра SSD и неговият клонинг, които ще имат много….флопа капацитет. HDD, само при настолните и мощни компове, поне такова се очертава много близкото бъдеще.

Коментар