Спад в акциите на Apple заради iPad слухове

Акциите на Apple претърпяха спад, заради слухове за съкращаване на производството на iPad. Хонконгското подразделение на JP Morgan Chase съобщи, че компанията е ревизирала с 25% надолу поръчките на компоненти за таблета.


Информация от азиатската индустрия, обслужваща Apple, понижи акциите на компанията
 

Новината предизвика паника сред инвеститорите и понижи с 3,2% стойността на акциите на Apple в понеделник вечер.

Според доклада на JP Morgan Chase от 25 септември, в последните две седмици Apple е намалила поръчките на компоненти за iPad от 17 милиона броя на 13 млн., т.е. с близо една четвърт.

Документът се позовава на информация от азиатски доставчици на Apple, в частност тайванската компания Hon Hai.

По-късно инвестиционната банка FBR Capital Markets също публикува доклад, данните в който съвпадат в голяма степен с тези на JP Morgan Chase в Азии.

И двата документа провокираха опасения за възможно съкращаване на производството на iPad. Според анализатори, редуцирането на заявките не е свързано с появата на нов модел iPad.

Прокрадват се мнения, че Apple ще подходи внимателно към последното тримесечие, предвид неотдавнашните сътресения на пазара и разочароващите темпове на ръста в продажбите на iPad в Китай.

Според анализатори от Piper Jaffray обаче, намалените поръчки на компоненти за iPad са резултат от частично пренасяне на производството на таблета от Азия в Бразилия.

Определено, мненията на азиатските и американските анализатори се различават. От централата на JP Morgan Chase коментират, че нещата с Apple са наред и, че съкращаването на поръчките на компоненти ще засегне тайванската Hon Hai, а не Apple. Според прогнозите, компанията ще продаде между 10,9 и 12 млн. таблета прeз четвъртото тримесечие.

Коментар