Млади наши учени с награда в Хелзинки

Български екип спечели втора награда на Европейския конкурс за млади учени в Хелзинки, Финландия. Калина Петрова, ученичка в 11 клас на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” – Пловдив, Георги Георгиев и Георги Атанасов – студенти в Софийския университет ”Св. Климент Охридски” спечелиха гласовете на журито с проекта „DriveFreeZ”, съобщи Министерство на образованието, младежта и науката.

Българският екип се завърна с второ място от Европейския конкурс за млади учени в Хелзинки, Финландия (снимка: МОМН)

Тримата младежи са разработили симулатор за шофиране, който подпомога обучението на млади шофьори и работата на експерти по анализ на поведението на водачите и на статистическите данни за инциденти на пътя, както и за тези, контролиращи трафика.

Разработеният от младите таланти софтуер е свободно достъпен за ползване и модификация от всички и поддържа най-често използваните езици. Работата по създаването на този симулатор е отнела на екипа повече от година, като младежите продължават да развиват разработката си. Амбицията им е софтуерния продукт да се използва широко както от млади шофьори, така и от експерти, работещи в областта на автомобилния транспорт.

Още два проекта на млади български учени участваха в Европейския конкурс. Това са „Изпъкнали множества от точки в Евклидово пространство” с автор Румен Данговски и „Нови конструкции в изогоналната спретнатост. Семейство ”изогонални триъгълници” с автори Калоян Буковски и Антон Белев.

За наградите на европейското състезание през тази година се състезаваха 87 научни проекта във всички научни области, представени от 134 млади учени от 37 държави от Стария континент и извън него.

Конкурсът за млади учени се организира от Европейската комисия, като България участва в него от 1999 г. Всяка година проектите, получили призови места на националния конкурс „Млади таланти”, организиран от МОМН, получават правото да участват в европейското състезание.

Коментари по темата: „Млади наши учени с награда в Хелзинки”

добавете коментар...

  1. Илиев

    Напишете за резултатите на астрономите в Казахстан

Коментар