Chrome догонва Firefox при браузърите

Браузърът Google Chrome догонва Firefox и скоро ще заеме второ място по популярност в света.Това показва статистика на ирландската компания StatCounter.


Данните на StatCounter показват, че в близките месеци Chrome вероятно ще изпревари Firefox в предпочитанията на интернет потребителите

През септември Chrome е достигнал пазарен дял от 23,6%, бележейки ръст от 8% за първите девет месеца на годината. В момента Chrome e трети, отстъпвайки само на Internet Explorer с дял от 41,7% и Firefox с 26,8%.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Chrome навърши три години
Класираха браузърите за Windows и Mac OS X
Chrome застига Firefox при браузърите
Делът на браузъра Chrome превиши 20%
Chrome превиши 10% за първи път

Ако тенденцията от последните месеци се запази, браузърът на Google скоро ще измести Firefox от второто място – очаква се това да стане през ноември или декември т.г. Chrome явно отнема дял от браузърите преди него, тъй като техният дял намалява.

Подобна тенденция се вижда и от данните на Net Applications, макар и те  да се различават от тези на StatCounter. През август Chrome е имал 15,5% срещу 22,6% за Firefox. Според разчетите, браузърът на Google ще изпревари своя конкурент към средата на 2012 г.

По-рано тази седмица Mozilla пусна седма версия на своя Firefox, като най-важното подобрение в нея е намалената консумация на оперативна памет. Именно това досега се считаше като основен проблем на Firefox, който подтикна много потребители да преминат към браузъра на Google.

Коментар