Intel купува компания за навигационен софтуер

Intel ще придобие израелския разработчик на мобилен навигационен софтуер Telmap. Повече подробности за сделката засега не са известни.

Според Ройтерс, Intel ще плати между 300 и 350 млн. долара за Telmap. Шефът на израелската компания Орен Нисим твърди, че поглъщането ще приключи до края на годината.

СОФТУЕРНИ ПОКУПКИ НА INTEL
 
Intel обяви мега поглъщане, дава близо $8 млрд. за McAfee
Intel поглъща компания за Linux продукти

Telmap ще стане дъщерна компания на Intel. Предвижда се да бъдат запазени търговската марка Telmap и персоналът от 210 души, вкл. ръководството на компанията.

Сделката ще позволи на Telmap да пусне на пазара истински алтернативи на продуктите на гиганти като Nokia и Google. Компанията планира да отвори своята платформа за външни разработчици, които ще я интегрират в приложения и услуги, базирани на геоинформация.

Intel, от своя страна, ще разшири присъствието си на пазара за услуги и софтуер за мобилни устройства.

Най-големият производител на процесори в света постепенно увеличава софтуерните си ресурси. Преди година компанията придоби разработчика на антивируси McAfee, а през 2009 г. купи Wind River – създател на операционната система VxWorks, дистрибуцията Wind River Linux и на средства за разработка на вградени системи.

Коментар