Oracle настъпва в „облака”

Oracle представи 400 продукта и технологични иновации по време на конференцията OpenWorld 2011 миналата седмица в Сан Франциско. Сред тях са първите по рода си решения на компанията като Oracle Public Cloud, Oracle Enterprise Manager 12c и Oracle Exalytics Business Intelligence Machine.

Лари Елисън представи в Сан Франциско новата платформа Oracle Public Cloud

Облачното решение Oracle Public Cloud обединява широк диапазон от интегрирани услуги и предоставя на клиентите достъп до Oracle Fusion Applications, Oracle Fusion Middleware и Oracle Database чрез самообслужване и платен абонамент, с осигурени от Oracle управление, хостинг и поддръжка.

Oracle Public Cloud е различен от другите облачни услуги”, заяви Лари Елисън, изпълнителен директор на компанията. “Oracle Public Cloud е и платформа като услуга, и приложение като услуга. Това, което отличава Oracle Public Cloud, е, че е изграден спрямо стандартите в индустрията и поддържа пълна съвместимост с други облачни услуги и инфраструктури и центровете за данни”.

Oracle Public Cloud включва услугите Oracle Fusion Customer Relationship Management (CRM) Cloud Service, Oracle Fusion Human Capital Management (HCM) Cloud Service, Oracle Social Network, Oracle Java Cloud Service и Oracle Database Cloud Service.

Решението окигурява на клиентите и партньорите на компанията високопроизводителна и сигурна инфраструктура за техните бизнес критични приложения, като елиминира проблеми, свързани с фрагментацията на данни и бизнес процеси, когато клиентите използват няколко публични облака.

Ценообразуването на Oracle Public Cloud ще бъде на база месечен абонамент и всяка услуга ще може да бъде закупена самостоятелно.

Компанията представи и Oracle Enterprise Manager 12c – решение, което комбинира управление на пълния Oracle продуктов пакет с управлението на целия облачен процес. Това става чрез централизирано командно табло Oracle Enterprise Manager Cloud Control.

Сред новите възможности са консолидация и планиране на ресурсите, самообслужване, тестване, мониторинг, измерване на употреба и фактуриране. Добавени са и нови интегрирани функции за „application-to-disk” управление за Oracle Fusion Applications и Oracle Engineered Systems.

Oracle Enterprise Manager 12c предоставя също нови възможности за управление на виртуалните и облачните ресурси, които надграждат Oracle VM 3.0.

Клиентите ни се борят със сложните ИТ центрове. Този процес често е допълнително усложнен от индивидуалните интеграции, които правят всяка система различна и уникална за управление,” каза Ричърд Сарлал, старши вицепрезидент на Oracle за разработване на нови продукти. “Oracle Enterprise Manager 12c позволява на ИТ организациите да превъзмогнат трудностите, свързани с управлението на традиционните центрове за данни, и бързо да преминат към облачни услуги, като увеличат качеството на услугата и намалят разходите за управление на информационните технологии“.

Командното табло Oracle Enterprise Manager Cloud Control позволява на клиентите да създадат широк набор от бизнес услуги, вкл. всяка една от следните комбинации: инфраструктура като услуга (IaaS), платформа като услуга (PaaS) – която включва бази данни като услуга (DBaaS) и мидълуер като услуга (MWaaS), и софтуер като услуга (SaaS).

Софтуерният гигант показа в Сан Франциско и Oracle Exalytics Business Intelligence Machine – „in-memory” хардуерна и софтуерна система, проектирана за бързо изготвяне на анализи, предоставяне в реално време на визуални анализи и добавяне на нови модели аналитични приложения.

Организациите ще могат да увеличат своите BI инициативи отвъд изготвянето на доклади и „dashboards”, като добавят моделиране, планиране, прогнозиране и изготвяне на анализи за вероятности и бъдещи тенденции. Приложенията за планиране могат да бъдат пригодени спрямо мащабите и нуждите на компанията и да предоставят по-бързи и по-точни процеси на планиране.

Тази нова система е подобрена версия на Oracle TimesTen In-Memory Database с добавени аналитични разширения и високоскалируем Oracle сървър, проектиран специално за „in-memory” BI.

За да намали разходите и времето за интеграция и непрекъснатата поддръжка, Oracle Exalytics се предоставя от един доставчик и включва широко използвания Oracle BI и „in-memory” софтуер за база данни, конфигуриран за хардуер, който е проектиран, изграден и поддържан от Oracle.

Oracle OpenWorld 2011 посрещна над 45 000 посетители. Конференцията отбеляза и рекордно присъствие на над 4500 партньори от цял свят.

Коментар