Chrome ще осигури отдалечено управление на компютри

Google представи наскоро разширение на браузъра Chrome, което позволява отдалечено управление на компютри през интернет. Подобни решения често се използват от ИТ администратори за управление на компютрите на служителите, от хора, които оказват техническа помощ на свои познати, и от потребители, достъпващи компютрите си от разстояние. За разлика от традиционния софтуер обаче, „Chrome Remote Desktop” се основава на браузъра.

Кросплатформеното решение позволява да бъдат свързани всеки два компютъра с браузъри Chrome, независимо от операционната система – Windows, Linux, Mac или Chrome OS. Така например, разширението позволява Chrome за Mac да се използва за отдалечено управление на Windows компютри с браузър Chrome.

Предполага се, че причина за разработка на разширението е операционната система Chrome OS. Google се опитва да наложи т.нар. хромбуци в организации, които искат да намалят разходите за администриране на своите компютърни паркове, а поддръжката на отдалечено управление е важен фактор за тази цел.

При използване на Chrome Remote Desktop се подразбира, че потребителят, който предоставя достъп, дава на отсрещната страна специален код. Достъпът се дава само на определен потребител и само веднъж, а сесията е напълно защитена, пояснява разработчикът.

Новото разширение стъпва на няколко технологии. Долният слой функционира на основата на пиърингови връзки p2p, установявани с помощта на инструментите „libjingle” на Google. За надеждни връзки в „libjingle” се използва реализация на PseudoTcp. Над този слой се изгражда SSL връзка.

За структурирани данни и синхронизация се използва Protobuf – протокол на Google за сериализация и предаване на данни. Графиката се кодира с помощта на видеокодека с отворен код Google VP8.

Към момента Google не е публикувала спецификацията на протокола, но се очаква да направи това с напредване на проекта. Разширението е с отворен код, каквито са и изходните кодове в рамките на проекта Chromium, който е е основата на браузъра Chrome.

Даунлоуд: Chrome Remote Desktop (за потребители на Chrome)

Коментари по темата: „Chrome ще осигури отдалечено управление на компютри”

добавете коментар...

  1. Usera

    Супер екстри направо идеално се свързват с идеята и предназначението на един Интернет браузър. Перфектно се спазват принципите за простота и предоставяне само на адекватни функции на една програма за просто разглеждане на уеб сайтове. В същия дух жизнено важно допълнение е да направят възможно управлението на кафе машина през браузъра.

Коментар