Черен октомври за ИТ индустрията

 

Денис Ритчи е един от създателите на Unix и езика за програмиране C
 
Октомври продължава да взима жертви в ИТ индустрията. На 71-годишна възраст в САЩ почина един от основните разработчици на Unix и създател на езика за програмиране C – Денис Ритчи.

По-рано този месец светът загуби Стив Джобс – съосновател и дългогодишен CEO на Apple, който направи компанията номер едно в потребителската електроника.

Вчера почина и един от ключовите ръководители в историята на Motorola – Робърт Галвин. При неговото управление, продължило близо три десетилетия, американският гигант създаде първия комерсиален мобилен телефон.

Денис Ритчи е починал миналия уикенд след продължително боледуване, предаде pro-linux.de. Известният програмист зададе курс за развитие на информационните технологии, участвайки в написването на изходните кодове на операционните системи Multics и Unix през 60-те години на 20-ти век.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Почина легендарен CEO на Motorola
Почина Стив Джобс

Ритчи, заедно с Кен Томпсън, създаде и един от най-популярните езици за програмиране – С, станал основа за много други езици. Негова е книгата „Език за програмиране С”, която и до ден днешен е сред най-популярните учебници за програмисти.

Денис Ритчи е носител на множество награди, вкл. Национален медал на САЩ за постижения в областта на технологиите и иновациите, както и на награда Тюринг за създаването на Unix.

по темата: „Черен октомври за ИТ индустрията”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Защо никой не реве както за Стив Джобс? Важно е да се знае, че без този човек, любимата ОС на apple fanboy-четата (MacOSX), както и много други продукти, нямаше да съществуват.

Коментар