Споразумение сложи край на споровете между Apple и Бийтълс

Apple Inc. постигна съгласие с Apple Corps, което касае употребата на името Apple” и свързаните с него лога. Спорът бе започнат в далечната 1968 година от легендарните „Бийтълс”.
Според договора, Apple Inc. (преди Apple Computer) ще притежава всички търговски марки и лога, свързани с името „Apple” и ще ги лицензира съгласно изискванията на музикалната компания Apple Corps.
Това бележи края на дълготрайната вражда за авторски права между две компании с подобни имена. Още повече, новото споразумение замени предишното от 1991 година, което забраняваше на Apple Inc. да разпространява музика на материални носители като дискове и касети.
В свое изказване Стив Джобс, изпълнителният директор на Apple Inc., заяви пред Cnet: „Ние обичаме Бийтълс и това, че бяхме разделени от тях, заради тези търговски марки, беше болезнено”.
Все още от компанията не са казали дали тази сделка ще доведе до продажбата на музиката на Бийтълс в каталога iTunes на Apple Inc, тъй като песните на легендарната група все още не могат да се даунлоудват легално.

Коментар