Аутсорсингът е сред акцентите на BizTech 2011

Аутсорсингът на технологични услуги ще бъде една от основните теми на предстоящия форум BizTech 2011 в София. На 15 ноември в Международния изложбен център експерти от софтуерната индустрия ще дискутират перспективите и проблемите на най-успешно развиващия се технологичен сегмент в България.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  
BizTech 2011 ще анализира ИКТ пазара в България  
Топ 100 софтуерни фирми у нас правят 280 млн. евро  
CBN: Вътрешният пазар на софтуер намалява  
Аутсорсингът се развива най-добре у нас
Софтуерният бизнес ще „живне” още тази година

За последните 5 фискални години общите приходи на аутсорсинг компаниите у нас са нараснали 21 пъти, а персоналът се е увеличил 40 пъти, по данни на анализаторската компания CBN. Може ли страната ни да развие още по-мощна софтуерна индустрия и какви са предпоставките за това – върху този въпрос ще се фокусират дискусиите в софтуерния панел на BizTech 2011.

Един от основните проблеми е нивото на образователната система в страната, която не може да осигури необходимите квалифицирани кадри на софтуерната индустрия. Сравнително мащабното навлизане в последните години на аутсорсинг компании увеличи много сериозно натиска върху пазара на квалифицирани кадри, от което пострадаха други сегменти от ИТ бизнеса.
BizTech 2011 ще разгледа също проблема с пиратството на софтуерни продукти. Загубите на индустрията в България от кражба на софтуер възлизат на над сто милиона долара през 2010 година, по данни, изнесени от BSA. Нивото на пиратство у нас е 65%, или два пъти по-високо отколкото в страните от Европейския съюз, но се наблюдава тенденция на спад. Форумът ще очертае насоките в по-нататъшните съвместни действия на BSA и държавата за намаляване на пиратството на програмни продукти.
Софтуерният панел е един от четирите основни акцента на BizTech 2011. Първият по рода си национален форум за дискусии и прогнози в ИТ областта ще се фокусира още върху дистрибуторския сегмент, телекомуникациите и системната интеграция. Всеки един от панелите е подкрепен с реални данни за пазара от независимата агенция за анализи и прогнози CBN.
BizTech 2011 ще се проведе под мотото "Истината за технологичния бизнес в България", като си поставя амбициозната цел да излезе с конкретни предложения по наболелите проблеми. Събитието се организира от агенция CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co., издателство Принт енд Пъблишинг, сайта TechNews.bg и сп. Computer.
Във форума са поканени да участват водещи доставчици на ИКТ решения, корпоративни потребители, представители на правителството и държавната администрация. Очакват се министри, ръководители на браншови организации и фондации, ректори на висши учебни заведения и други ключови фигури, от които зависи развитието на ИКТ сектора в страната.
Поканени са представители на:
МС и ключови министерства – Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на финансите, Министерство на културата, Министерство на образованието, младежта и и науката, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на вътрешните работи, както и на ОП "Конкурентоспособност" и Агенция Митници;
браншови организации – Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Сдружение "Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Сдружение на издателите на бизнес софтуер (BSA), Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии";
регулаторни органи – Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за защита на потребителите (КЗП), Комисия за регулиране на съобщенията (КРС);
университети – Нов български университет, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Технически университет – София;
BizTech 2011 е отворен за всички желаещи срещу такса от 99 лв. без ДДС при регистрация на сайта на форума, извършена до 31 октомври. Цената за участие при заявка от 1 до 14 ноември е 120 лв. без ДДС. Входът за журналисти е свободен след онлайн регистрация.

Коментар