Призоваха за отваряне на всички Wi-Fi връзки

Група интернет-ентусиасти се обърна към всички организации, компании и граждани да отворят WiFi връзките си за свободен достъп на 29 октомври 2011 г. – рождения ден на интернет. Инициативата „Освободи интернет” цели да превърне България в най-голямата Free WiFi зона в Европа. Според организаторите, най-голямото предимство на интернет е, че той може да бъде достъпен за всички.

Само две минути ще са достатъчни на гражданите и компаниите, за да отключат модемите си за достъп до WiFi мрежата на 29 октомври. Всички организации, подкрепящи инициативата, могат да оставят свободен канал за достъп до интернет и след тази дата, така че България да се превърне в мястото с най-лесен достъп до мрежата.

Така ще дадем възможност на всеки желаещ да стане част от света, благодарение на скъсените времеви и пространствени разстояния, които интернет ни предоставя”, казват организаторите.

Инициативата се подкрепя от Атлантическия клуб и Паневропейския съюз – България. Техните председатели Соломон и Гергана Паси превърнаха свободния достъп до мрежата в своя кауза, като изпратиха открито писмо до Европейската комисия през юни 2011 г. за достъп до интернет на територията на Европа.

Според Паси, достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги. Всички компании, организации и граждани, които желаят да се включат в инициативата могат да се регистрират на сайта на инициативата дo 28 октомври.

„Освободи интернет“ е инициатива на група ентусиасти от Публисис МАРК Груп –  DigitalTribe, за които работата, забавлението и присъствието в интернет е не само необходимост, но и начин на живот.

Вярваме, че достъпът до интернет (на обществени места, но и не само) трябва да бъде свободен за всеки, защото в контекста на 21 век правото да ползваш интернет се утвърждава като неизменно човешко право”, казват те.

На 29 октомври 2011 г. се навършват 42 години откакто между Университета на Калифорния и Изследователския институт на Станфорд преминават първите пакети данни. Това е началото на интернет. Всичко започва като военна разработка, но се превръща в начин на живот. Думата интернет е използвана за първи път много по-късно, през декември 1974 г.

Коментари по темата: „Призоваха за отваряне на всички Wi-Fi връзки”

добавете коментар...

  1. Георги

    Това наистина е най-тъпата инициатива. И то не само заради кражба на данни, но и заради възможен (и доста вероятен) достъп до интернет през така освободения рутер на разни порно и педо маниаци. После върви доказвай че не си го правил ти, а някой се възползвал от безплатния ти рутер.

  2. altdel

    Има си хора за всичко ! Ако на някой му е необходимо да извлече информация от компютъра ви , то той ще го направи и без ваше знание многознайковци ! Независимо под каква форма се криптира ! Тук става въпрос за свобода на информацията , за нейния достъп до всички ! Обаче охлювите в тази държава са повече от нормално мислещите ! И , ако не може някой да им затвори очите , то гледат сами да си ги затворят !

  3. анон

    Лелее, това е една от най-малоумните инициативи, за които съм чувал! Ето и няколко причини:
    1. Packet Sniffing и Man-in-the-Middle Attacks: хора, които разбират от тези неща, могат доста лесно да се доберат до не криптирания трафик, вървящ по мрежата ви. Примерен сценарий: отваряте си Wi-Fi връзката вкъщи, влизате си в АБВ пощата, която не сте конфигурирали да използва криптирана връзка (https), и си преглеждате пощата. В същия момент, някой, който се е включил към вашата мрежа (защото все пак е достъпна за всеки!) без проблем извлича потребителското ви име и паролата ви и си влиза във вашия АБВ акаунт без ниикакви проблеми.
    2. Всички периферни устройства, които share-вате във вашата LAN мрежа, ще са достъпни за всички, които се включат към вашата мрежа! Какво ще стане ако на такова устройство има данни за ваша банкова сметка?! Да не говорим, ако имате filesharing конфигурация?
    3. Какво ми пречи да се включа към мрежите на моите съседи, да им влеза в рутерите (колко хора познавате, които винаги сменят default паролата на рутера си?) и да: сменя паролите, така че само аз да мога да се включвам в мрежата; да изтрия firmware-a на рутера и/или да сложа свой собствен, и т.н;

  4. Razor

    след тази дата, така че България да се превърне в мястото с най-лесен достъп до мрежата

    Хаха и мястото с най-много откраднати пароли …

  5. roast_boy

    @ediwitch навън ще си пуснеш 3G! И аз имам смартфон, но нямам наглостта да призовавам хората да ми предоставят безплатно интернет, който те плащат.

  6. ediwitch

    по-голяма глупост не бях чела : Този който има устройство за приемане на Wifi си има и интернет – за какво му е това което го има, ама безплатно.. Ами аз приемам wi fi на моя телефон, но само когато съм в къщи … а навън???

  7. MNSP

    От гледна точка на сигурността това е страшно рисково предложение. wifi връзките са уязвими ако не са криптирани

  8. анонимно

    За мен това е много глупава инициатива. Този който има устройство за приемане на Wifi си има и интернет – за какво му е това което го има, ама безплатно.
    Освен това много е лесно да се призовават собствениците на ресурс да го дадат ей така – за да направят актив на група хора, организатори на събитието.
    Вместо тъпи идеи да бяха написали някой интересен и полезен софтуер. Ама едва ли те могат и това…

Коментар