България е 127-ма в света по внедряване на ИТ във фирмите

България се нарежда на сравнително доброто 50-то място по отношение на технологичната си готовност, според доклад на Световния икономически форум за глобалната икономика 2011 – 2012 г. Имаме забележителен резултат за достъп до скоростен интернет (18-мо място), достъп до широколентов интернет (40-то място) и брой на интернет потребителите (51-во място), стана ясно на вчерашния форум "Системи за управление на бизнеса", организиран от МИЕТ. 


Трайчо Трайков подчерта, че добрата интернет мрежа в страната стимулира развитието на много компании
 

Доброто развитие на мрежата за достъп до интернет стимулира бързото развитие на множество компании, които разработват продукти в областта на информационните и комуникационните технологии. "Ние стимулираме този растеж, който се основава на индустрии с висока добавена стойност", каза министър Трайчо Трайков пред участниците във форума.

Статистиката обаче отчита и притеснителното "класиране" на България едва на 127-мо място по внедряване на високи технологии във фирмите. Това е една от причините, които дадоха основание на МИЕТ да префокусира ОП "Конкурентоспособност" и да подкрепи със значителен ресурс технологичната модернизация на фирмите в приоритетни сектори. Обикновено това са процедурите, които се радват на най-голям интерес, каза министърът.
Досега по тези процедури са сключени 503 договора за близо 394 млн. лева. Освен че съдействат за модернизация на производството, проектите по тези процедури са и стимул за развитие на бизнеса на разработчици или доставчици на системи за управлението му. В крайна сметка ефектът от това е предлагане на повече и по-качествени решения за внедряване в предприятията.
Внедряването на системи за управление на бизнеса води до по-ниски производствени разходи, по-висока производителност при намалена себестойност, нарастване на печалбите, елиминиране на неефективните бизнес процеси, заяви Трайков. Подобни системи дават не просто по-добра организация, а начин за интелигентно управление на компаниите. По думите на министъра, внедряването на такива системи е важно за развитието на всяка фирма и за конкурентоспособността на икономиката като цяло.
 

по темата: „България е 127-ма в света по внедряване на ИТ във фирмите”

добавете коментар...

  1. Iliev

    Е и на 154 място да сме вероятно пак ще лажат че е постижение.
    Какво смочуствие.

  2. Бате Бойко

    Стига с тия ИТ. Ние им правим магистрали – те за за компютри ми говорят.

Коментар