Интернет консумира 2% от енергията на света

Глобалната мрежа интернет консумира 2% от цялата енергия, произвеждана в света. Според проучване на учени от Калифорнийския университет и Международния институт по компютърни науки, интернет оборудването потребява от 170 до 307 гигавата.

Най-трудно за изследователите е било да определят броя на интернет устройствата – сървъри, маршрутизатори, настолни компютри, лаптопи, смартфони и дори базови станции на мобилните оператори. На планетата в момента има по около 750 милиона лаптопа и настолни РС-та, 100 милиона сървъра и милиард смартфона.

Проучването разглежда не само консумацията на устройствата и инфраструктурата за предаване на данни, но и количеството енергия, употребена за тяхното създаване. Според учените, общото потребление на енергия от населението на земята възлиза на около 16 теравата, а делът на интернет е 2%.

Учените твърдят също, че създаването на енергийноефективни устройства не води до съществено намаляване на глобалното потребление на енергия. Същевременно, една видеоконференция изразходва сто пъти по-малко енергия, отколкото среща на живо.

по темата: „Интернет консумира 2% от енергията на света”

добавете коментар...

  1. ЕВРЕЙСКИ ФЕН

    ЩОМ КОНСУМИРА ТОЛКОВА ЕНЕРГИЯ ИНТЕРНЕТ-а ДАЙТЕ ДА МУ РЕЗНЕМ ЖИЦИТЕ.
    ТАКА ХЕМ ТОКА ЩЕ ПЕСТИМ, ХЕМ И ДЕМОНО-КРАЦИЯТА ЗА НУЛА ВРЕМЕ ЩЕ НИ ПРЕВЪРНЕ В КРЪГЛИ ГОВЕДА ЗА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ЕВРЕИТЕ МАКСИМАЛНО ЛЕСНО.

Коментар