ARM и iOS обсебват таблет компютрите

Процесори ARM и операционна система iOS доминират при таблет компютрите. По данни на DisplaySearch, делът на ARM устройствата ще нарасне с 211% през настоящата година, достигайки 59,9 млн. броя. За сравнение, x86-базираните таблети няма да постигнат ръст до 2013 г., прогнозира анализаторската компания.


Таблетите с процесори Android ще отбележат 211% ръст през настоящата година, прогнозира Display Search

Слабо популярна сред таблетите в близка перспектива ще остане и новата операционна система Windows 8, която се очаква да излезе през 2012-та. Като цяло, Display Search очаква да бъдат продадени почти 330 милиона броя таблети към 2017 година, в сравнение с 60 милиона през 2011-та.

Пазарите на таблети и ноутбуци се сблъскват един и с друг, тъй като двете категории продукти продължават да еволюират, избавяйки се от своите слаби страни, коментира Ричард Шим, старши анализатор в DisplaySearch. Всяка от двете категории продукти ще оказва въздействие на другата.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
45 пъти е ръстът при Android таблетите
Windows 8 за ARM няма да работи с x86 приложения
Идва ново поколение таблети Android/Atom
Ще стандартизират платформата Android/ARM
Microsoft подготвя ARM таблет с Windows 8

Много производители се опитват да конкурират Apple на пазара за таблети, като се очаква да експериментират с различни платформи. Предполага се, че РС производителите ще се опрат на познати платформи – Windows и х86, но някои ще се възползват и от предимствата на ARM. Ново явление на пазара за таблети е появата на мощния играч Amazon, който не е свързан нито с Windows, нито с х86.

За разлика от ноутбуците и нетбуците, при които потребителите избират продукта на основата на процесора или марката, при мобилните устройства потребителят избира в зависимост от това какви задачи може да изпълнява, т.е. приоритет имат приложенията и услугите. Ето защо разработчиците на приложения ще играят ключова роля за налагането на всяка нова мобилна платформа.

Катализатор за ръста на пазара за таблети може да стане използването на клетъчните мрежи. Делът на таблетите с вградена мрежова функционалност ще достигне 10% към 2013 година и ще превиши 25% към 2017.

Друг фактор е пренасочването на производството на дисплеи за таблети към по-големи предприятия, като например Gen 6 и Gen 8. Това ще доведе до спад в цените и ще благоприятства масовото разпространение на таблет компютрите.

по темата: „ARM и iOS обсебват таблет компютрите”

добавете коментар...

  1. cool

    Да даже в тоя сайт цените са двойни!!! Хора, пазарувайте си от http://www.ebay.co.uk/ тия селски тарикати от reader.bg да го духат. Оспамили са всички български сайтове!

  2. jujo

    да, даже и реадерите са с арм:
    http://www.reader.bg/useful/item/125.html

Коментар