Шофьорите в САЩ ще си правят сами диагностика

Нова услуга ще позволи на шофьорите сами да си правят диагностика на колите. За по-малко от 10 минути и само за 15$ SAM сканира системата за диагностика (OBD – On Board Diagnostic)на автомобила и принтира на момента разбираем отчет, който показва съществуващи или потенциални проблеми на двигателя, трансмисията, системата за безопасност, шасито и още много други.

Автомобилистите могат да спестят време и пари, свързвайки колата си със SAM, когато подозират, че има проблем с нея или просто искат да знаят в какво състояние се намира. SAM (от Smart Auto Management) проверява над 2000 грешни кодове, за да даде на шофьора същата информация, която получава и авто механикът.

„Това е велик ден за шофьорите, след като вече имаме SAM”, каза говорителят на едноименната компания Марио Андрети. „Всеки притежател на кола трябва да използва SAM, когато нещо светне на таблото му или преди да поеме на дълго пътуване. SAM ви дава принтиран доклад, преди да отидете с колата си на механик, което е много полезно. А ако видите кола втора употреба, която искате да закупите, SAM ще ви разкаже нейната истинска история”, обяснява Андрети.

Преди SAM шофьорите нямаха лесен достъп до OBD системата на колата си. Новото устройство им позволява да взимат разумни решения, които могат да намалят разходите за поддръжка на колата и в същото време да увеличат безопасността по време на пътуване, казва Арт Якобсен, програмен директор на SAM LLC, която е филиал на Environmental Systems Product Holdings (ESP).

Когато шофьорите отбият в един от киоските на SAM, те ще бъдат инструктирани чрез видео как да осъществят процеса от 4 прости стъпки:

1. Да сложат кредитна или дебитна карта в системата за сигурност на SAM;

2. Да сканират идентификационния номер на колата (Vehicle Identification Number VIN) с баркод скенера на SAM;

3. Да свържат устройството за диагностика на SAM с отвора на OBD на колата;

4. Да получат разбираем доклад за състоянието на колата, който е изцяло на английски език със съответната терминология. SAM извършва плащането само, след като докладът е принтиран.

Атрактивната услуга засега е достъпна в САЩ. Киоски на SAM са разположени в центрове за тестване в Атланта, Далас, Хюстън и Северна Калифорния.

Коментар