Държавата ще следи за домейните на български

Държавата ще проследи процеса на регистрация на новите домейни на български език, за да предотврати монополизирането от определена компания на национални символи и значими за всички българи наименования. Това заяви днес Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, при откриване на международния “Домейн форум” в София.

МТИТС ще осигури възможност за получаване на сигнали от всички заинтересовани – граждани и организации,  свързани с опити за „присвояване” на наименования от национално значение и своевременно ще реагира по установените процедури.

Българските интернет потребители останаха основателно неудовлетворени от отказа на Международната организация за интернет имената и адресите (ICANN) да регистрира домейна „бг”,  заявен по бързата процедура, припомни Борисов. „Това ни поставя пред дилемата: да имаме домейн на кирилица с друго име или да изчакаме неопределено време приемането на новата процедура, която евентуално би допуснала нашия двубуквен стринг да бъде одобрен”, коментира зам.-министърът.

МТИТС има готовност да предприеме всяка възможна стъпка в рамките на процедурите на ICANN, за да защити интереса на  българското интернет общество, увери Борисов.

Коментари по темата: „Държавата ще следи за домейните на български”

добавете коментар...

  1. Мишо

    Това е една от големите глупости, които може да бъдат измислени. Кому е нужно домейн на кирилица(без значение от какво ниво). По този начин само се ограничаваме. Накарай американеца/китаеца/японеца… да си качи кирилица и евентуално да зареди сайта ти! Успех в бизнеса Ти желая, но само на местно ниво. Е, да, не сме единствените, ползващи кирилица, но все пак това си е ограничение, поне за бизнеса. Има смисъл за е-правителство.бг(домейни, свързани с администрация, дето само нас засягат).

Коментар