МТИТС разясни конкурси по 7-ма рамкова програма

Темите растеж, заетост и конкурентоспособност, както и демографските промени, са с най-голям бюджет в подпрограмите „Наука в обществото” и „Социално-икономически и хуманитарни науки” на Седма рамкова програма на Европейския съюз за 2012 г., стана ясно на информационния ден, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

В рамките на подпрограмата „Социално-икономически и хуманитарни науки” са обявени два конкурса. Първият е за големи изследователски проекти с бюджет за всички участници 39 млн. евро. Българските кандидати трябва да се включат в консорциум от поне 7 организации от 7 различни държави от ЕС или асоциирани към съюза.

Вторият конкурс ще подкрепи малки и средни научни проекти на обща стойност 48 млн. евро. Нашите институти и компании трябва да потърсят поне трима партньори от три държави от ЕС, за да участват в такъв проект. Срокът за подаване на предложенията е 2 февруари 2012 г.

Ще бъдат финансирани разработки като например такива за намаляване на броя на децата, които се отказват да ходят на училище, както и за увеличаване на процента на учениците със средно образование в Европа. В рамките на темата за регионално, териториално и социално сближаване ще бъдат подпомагани проекти за борба с новите престъпления на 21 век – екологичните.

Коментар