Всяко пето дете на 11 г. ползва нелегални сайтове

Децата се сблъскват с нелегално съдържание в интернет още на 11 години, сочи ново проучване. Според специалисти, това е и най-подходящата възраст, на която родителите трябва да започнат да говорят с децата си за безопасно и отговорно поведение в мрежата.

На 11 години, всяко пето дете (21%) посещава редовно нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, ТВ- и видео съдържание, твърди изследването на Dubit, данни от което разпространи у нас Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Проучването обхваща възрастовата категория 11-16 години.

Над една четвърт (28%) от децата на 12 години редовно посещават нелегални сайтове, а при 13-годишните този процент вече е 42.

Близо три четвърти (73 %) от децата научават за нелегалните уебсайтове за споделяне на файлове от свои приятели. Повече от половината (53%) деца на възраст между 11 и 16 години използват интернет без родителски контрол в своите стаи или докато са извън дома си – през смартфони и други устройства, свързани с интернет.

В същото време близо половината от децата споделят, че ще се радват да получат повече информация за безопасното и отговорно използване на интернет от страна на своите родители (40%) и учители (51%).

Голяма част от родителите с увереност казват на децата си, че е погрешно да се краде в реалния живот, но е изключително важно също така да помогнат на децата си да разберат какво поведение е допустимо и какво не и онлайн, и какви са последствията”, коментира детският психолог проф. Таня Байрън, която участва в доброволческата организация Childnet International.

Знаем, че много родители се интересуват от това да знаят какво правят техните деца онлайн. От нашата работа в училищата знаем също така, че доста често родителите са объркани от това какво може и какво не може да се прави безопасно и легално в интернет”, смята и Лусинда Фел от Childnet International.

Организацията е създала наръчник за учители и родители, който им дава безплатна практическа информация и ги съветва относно достъпа до забавления онлайн, като подкрепя концепцията за „отговорно дигитално гражданство” – идеята да се отнасяме сигурно и отговорно онлайн, така както бихме се отнасяли офлайн, пояснява Фел.

Четирите основни съвета на проф. Байрън към родителите и учителите са:

Разберете какви са начините за легален достъп до забавления онлайн и разговаряйте с децата си относно последствията от сайтовете за нелегалното споделяне на файлове или стрийминг.

Разговаряйте с децата си и си създайте „правила за използване на интернет”, които ще им харесат. Обсъдете какви са онлайн нуждите на вашето семейство и решете какво съдържание е допустимо да бъде използвано онлайн.

Поощрявайте правилното поведение у дома за разумно използване на интернет по същия начин, както и офлайн – като правите заедно неща онлайн цялото семейство, при всяка удобна възможност.

Помислете за софтуер за родителски контрол и онлайн безопасност – въпреки, че този тип софтуер не предлага цялостно решение да предпазите децата си нелегално и нецензурно съдържание онлайн, може да помогне да ограничите сайтовете, до които те достигат.

Коментари по темата: „Всяко пето дете на 11 г. ползва нелегални сайтове”

добавете коментар...

  1. Anon

    Ехо, we all livin in america?

Коментар