Затвор грози бивши шефове на Olympus

Японските власти започнаха официално разследване на дейността на редица топ мениджъри на Olympus. Те са обвинени в машинации с финансови отчети с цел скриване на значителни загуби.

Акциите на Olympus паднаха с над 80% за един месец, откакто са заговори за машинациите с финансови отчети, извършвани от топ мениджъри на компанията

Ако разследването на прокуратурата потвърди извършените нарушения, бившите шефове на компанията за фотоапарати могат да бъдат осъдени на затвор до десет години. Мениджърите вече признаха част от фактите по укриване на загуби и дори се извиниха.

Разследването се води срещу председателя на борда на директорите Тсуйоши Кукикава, бившия изпълнителен директор Хисаши Мори и одитора Хидео Йамада. Те са обвинени в мошеничество, фалшификация на финансови отчети и злоупотреба с доверие.

В много редки случаи подобни престъпления в Япония са били наказвани със затвор. Наблюдетелите припомнят присъдата от две години и половина на основателя на интернет-стартъпа Livedoor Такафуми Хори, както и двегодишното наказание на президента на козметичната компания Kanebo Такаши Хоаши (Takashi Hoashi).

Случаят с Olympus намери широк международен отзвук. Предполага се, че регулаторните органи в САЩ и Великобритания също могат да започнат разследване на дейността на Olympus.

Същевременно, акциите на компанията паднаха със 17% на токийската борса, след съобщението от японската прокуратура. Откакто изпълнителният директор Майкъл Уудфорд подаде оставка (на 14 октомври), ценните книжа на Olympus поевтиняха с 81%.

Коментар