Amazon ще размества и пазара на смартфони

Пазарът на смартфони може да тръгне по нов сценарий на развитие още през следващата година. Amazon.com, водещ интернет търговец, планира инвазия в сегмента на „умните” мобилни устройства.

Преди броени дни Amazon пусна първия си таблет компютър Kidle Fire. Анализаторите очакват продажбите на устройството с цена 200 долара да превишат 5 милиона броя до края на годината. Ако темповете се запазят, през следващата година статуквото на таблет пазара ще бъде коренно различно.

Същите планове Amazon крои и за пазара на смартфони. Според сайта All Things Digital, първият смартфон на интернет търговеца ще се появи през четвъртото тримесечие на 2012 г. Твърди се също, че Amazon разработва устройството съвместно с Foxconn – един от най-големите контрактни производители в света.

Смартфонът на Amazon ще стъпи на ARM процесор TI OMAP 4 и чип Qualcomm, който поддържа и HSPA+, и CDMA. Според предварителните разчети, производствената стойност на модела ще варира в границите $150-170. Крайната клиентска цена ще бъде близка до производствената, както e и при таблета Kindle Fire.

Бизнес моделът на Amazon разчита на печалба от онлайн услуги, а такива компанията предлага в изобилие. Повечето анализатори са категорични, че таблети без услуги нямат шанс на пазара.

Коментар