Развиващият се свят губи $3 млрд. от пиратство

Софтуерното пиратство ощетява с 3 млрд. щ.д. годишно производствени компании в развиващите се икономики – Латинска Америка, Азия, Централна и Източна Европа, в която група спада и България, твърди проучване на Microsoft.

Данните показват още, че използването на нелицензиран софтуер коства на производителите в Бразилия $278 млн., в Русия $92 млн., в Индия $344 млн., а в Китай – $863 млн.

По данни на IDC от месец май тази година, делът на използвания нелицензиран софтуер в България през 2010 г. е спаднал с 2 пункта, достигайки рекордно ниско за страната ни ниво от 65%.

Загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас възлизат на 113 милиона щ.д. (в сравнение със 115 милиона щ.д. през 2009 г.), припомнят още от Microsoft.

Като най-важни предимства на използването на легален софтуер компанията изтъква: безплатна техническа поддръжка на продукта, безплатeн антивирусен софтуер, най-нови актуализации на програмите и професионално качество.

Коментари по темата: „Развиващият се свят губи $3 млрд. от пиратство”

добавете коментар...

  1. ЯХМ

    Mhm, изключително си ПРАВ! Това е позволено САМО на фирми заемащи <10 или 15% НА ПАЗАРА. А ЕС рясна MS преди няк г. за злоупотреба с господстващо положение – демек, КЗК нема защо да прави пазарен анализ за установяване на това. А просто ДА ГИ РЯСНЕ и тук в БГ! Ама… ние сме балъци /тур. шарани/, КЗК оплетена от политиците и няма КОЙЙЙ! Мда.

  2. mhm

    Продаването на лаптопи с инсталиран уиндоус е незаконно! Не може продажбата на един продукт да е обвързана с продажбата на друг продукт! Така че майкрософт също погазват законите, да не плачат, че били губили милиарди!

  3. ЩЩД

    Заб.: В САЩ е разрешено такова партньорство. Разрешени са и изклкючителните права. Но в ЕС НЕ СА! Но, нали уточнихме по-горе какви сме и защо си мълчим. Май си заслужаваме стригането?

  4. Спец

    Махнете чл. 172а от Наказателният Кодекс – това е тоягата, която им дава БЕЗПЛАТНА сила да ни налагат по гърбината за да не ползваме интеУектуалната им собственост! И нека да опитат да докажат плащайки си ТАКСА ИНТЕРЕС в съда, с колко ги ощетяваме. Нека с експерти, по ДЕМОКРАТИЧЕН ред да опитат да убедят СЪДА, с какво ги ОЩЕТЯВАМЕ – т.е. на българска територия какво биха загубили! И тогава да почнем разговора!… А? 😉
    Хахахах, с 1 -10 $ може би? Или цента?… Е тогава всички ЩЕ СИ ИЗПОТРОШИМ краката да им платим! Няма да има проблем, все пак са положили усилия, обективирани от СЪДАААА! ЕС и БГ СЪДАААА!
    До тогава обаче да починат и да помислят, дали това е начина или досегашният – с БУУХАЛКАТА и НК!?

  5. mm

    Technews, окажете съпротива на Майкрософт България и ще спечелите уважението на читателите си. Не бъдете поредната куха фуния за разпространяване на пропагандата им.

  6. mm

    Свалената програма не е равнозначна на неплатена програма. Повечето хора ако не могат да с свалят нещо безплатно, биха минали и без него.

  7. Dedo H_ui

    Mnogo mi e interesno kak gubime, kato ne im pla6tame! Gube6tite sa te a ne nie! Sme6nici 🙂

Коментар