Google ще преобразува Flash видео в HTML5

Swiffy се инсталира като допълнение към Adobe Flash Professional и позволява експортиране на Flash видео в HTML 5

Софтуерен инструмент на Google може да реши сериозен проблем за разработчиците на уеб приложения. Компанията пусна допълнение Swiffy към пакета Adobe Flash Professional CS4 (и по-нова версия), което автоматично преобразува Flash анимации от формат SWF в HTML5.

Flash видеото е широко разпространено в интернет, но бразуърите на iOS устройствата и Windows Phone не го поддържат. Самата Adobe обяви, че прекратява разработката на Flash за мобилни устройства, което поставя разработчиците в трудна ситуация.

Много от тях ще трябва да усвоят процеса на създаване на сложни анимации с помощта на HTML5 и CSS3. Същевременно една огромна част от наличното Flash съдържание не може да се възпроизвежда на различни устройства.

Новият инструмент на Google ще направи достъпно Flash съдържанието на устройства, които не поддържат технологията на Adobe. Разработчиците ще могат да използват досегашните си средства за създаване на многоплатформено съдържание с отчитане на необходимостта от конвертиране в друг формат за определени устройства.

Проектът Swiffy се намира все още на бета етап на разработка. Инструментът е достъпен за сваляне от официалния сайт за  Windows XP/Vista/7 и Mac OS X 10.4+.

Файлът с разширение .mxp се включва към Adobe Flash Professional с помощта на Extension Manager, след което в менюто „Commands” се появява „Export to HTML5 (Swiffy)”. Достъпни са също настройки на съчетания от клавиши за ускорен достъп до новата команда.

Даунлоуд: Swiffy

Коментар