Започва амбициозен интернет проект

Първите отсечки с широколентов достъп до интернет може да са готови през 2013 г. В средата на следващата година трябва да стартира изграждането на дигиталните магистрали на България, осигуряващи супербърз и качествен достъп до световната мрежа, съобщи МТИТС.


Зам.-министър Валери Борисов обеща първите отсечки от дигиталните магистрали на България да са готови през 2013 г.
 

Предварителните ни разчети сочат, че през 2013 г. трябва да са факт първите „отсечки” от тези магистрали”, заяви заместник-министър Валери Борисов пред участниците в икономическия форум „Southeast Europe i* Forum.

Основен акцент във визията на правителството за ИТ е изграждането на дигитални магистрали и максимално бързо развитие на електронното правителство, посочи Борисов. Приоритетите са в унисон с европейския дигитален ред, който предвижда осигуряване на широколентов достъп на всички граждани на ЕС до 2020 г.и постигане на ниво от 50%  на граждани на съюза, които да ползват услуги на електронното управление към 2015 г.

ЕС дава 9 млрд. EUR за изграждане на скоростни и високоскоростни широколентови мрежи в периода 2014-2020 г.

Проектът за изграждане на широколентови трасета за достъп до интернет у нас ще помогне за преодоляване на изоставането в отдалечените райони, ще обезпечи технически електронното правителство и ще даде възможност за предоставяне на е- услуги. Инициативата се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие” с 20 милиона евро.

По-рано този месец стартира първата фаза на инициативата за бърз интернет, която включва прединвестиционно проучване. Паралелно започна и разработване на техническо задание и тръжна документация за възлагане на проектирането и изпълнението на широколентови мрежи с отворен достъп в отдалечени селища в цялата страна.

Данни на ЕК сочат, че увеличаването само с 10% на широколентовия достъп до интернет води до повишаване на икономическия растеж с 1-1,5%.

по темата: „Започва амбициозен интернет проект”

добавете коментар...

  1. флат

    Това правителство много обича думата Магистрали. Ако ще и за Интернет да е 🙂

  2. :)

    похвално начинание, лошото е че пак ще го спечели някоя добре известна и угодна някому ИТ фирма-мастодонт. Разбира се и част от тези пари ще са бонус-комисион в джоба на някой… 🙁 кога ли ще има промяна в тази клоака наречена България

  3. Валери

    Това си е чисто комуникационен проект. По добре е да поискат шведите да ни направят 1000 км. за тези пари. Те са направили 300 км. за 6 месеца на стойност 6,5 млн. долара с персонал 50 души, а скоростта е 120 гигабита. Тук какво ще стане още от сега ми е ясно, но все пак ще видим наесен. Вие как мислите? Министъра ТРЯБВА да постигне тези резултати, или спокойно да си подаде оставката.

  4. анонимно

    Това по-скоро може да се нарече комуникационен проект. Под интернет проект се разбира web или друг вид услуга, предоставяна по Интернет.

Коментар