Водещи ИТ компании загърбват е-пощата

Най-големият европейски доставчик на ИТ решения, компанията Atos, смята да се откаже от електронната поща като средство за вътрешнофирмени комуникации.

Шефът на Atos – Тиери Бретон, бивш финансов министър на Франция, е твърдо решен да откаже подчинените си от навика да ползват корпоративната е-поща, твърди британският Телеграф.

В рамките на половин година Бретон планира да сведе до нула ползването на е-поща вътре в компанията. Според него, само 10% от кореспонденцията между служителите носи практическа полза и е свързана с работата. Ръководителят на Atos възнамерява да замени остарялата е-поща с услуга за обмен на бързи съобщения, която има интерфейс, подобен на този във Facebook.

Ако хората искат да поговорят с мен, те могат да дойдат при мен, да ми позвънят или изпратят SMS. Електронната поща не може да замени живото общуване”, аргументира решението си Бретон.

Много други известни компании също се стремят да ограничат влиянието на електронната поща върху работния процес. Canon, например, е въвела “дни без поща”.

По данни на Френската организация по въпросите на корпоративната социална отговорност, неконтролируемото използване на е-поща може наистина да има негативни последствия. Четенето на безполезни съобщения влошава концентрацията на вниманието – на средностатистическия служител са необходими до 64 секунди, за да може отново да се съсредоточи в работата си.

Според редица експерти, в близко време хората няма да се откажат от електронната поща, тъй като тя е удобно допълнение към класическата поща, факса и телефона. В рамките на корпорациите обаче е възможно да се наложат по-ефективни технологии за комуникация.

Коментари по темата: „Водещи ИТ компании загърбват е-пощата”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Факсът е отживелица, която изцяло се поддържа от електронната поща! Иначе за вътрефирмени комуникации наистина е абсурдно използването на електронна поща – има си специални системи за управление на бизнеса, които се използват в корпорациите…

Коментар