Облачният трафик расте най-бързо

Обемът на облачния трафик ще нарасне 12 пъти до 2015 година, достигайки 1,6 зетабайта, според глобално изследване на Cisco. Средногодишно клауд трафикът ще се увеличава с 66%.

1,6 зетабайта представляват 22 трилиона часа потокова музика, 5 трилиона часа делови уеб конференции и 1,6 трилиона часа онлайн видеопотоци с висока резолюция (HD).

Облакът стана най-бързо растящият сегмент от трафика в центровете за данни. До 2015 г. съвкупният обем на трафика в дейта центровете ще се увеличи 4 пъти, достигайки 4,8 зетабайта, при средногодишен темп на растеж 33%.

В момента делът на облака в общия трафик на центровете за данни е 11%, но към 2015 г. ще превиши 33%. По такъв начин облакът ще придобие критично значение за бъдещето на информационните технологии, както и за доставката на видео и съдържание.

Практически целият трафик на центровете за данни се създава не от крайните потребители, а от самите дейта центрове и облаци, които поддържат потребителите във фонов режим, изпълнявайки резервно копиране и репликация на данни.

Към 2015 година 76% от трафика на центровете за данни няма да излиза от самите центрове. Това ще бъде трафик, свързан с предаване на работни задания от една виртуална машина на друга и изпълнение на фонови задачи.

Само 17% от трафика ще напуска центровете за данни в посока към крайните потребители, а още 7% ще циркулира между самите центрове за данни – обработки на пикови натоварвания, репликация на данни, обновяване на данни и приложения.

Коментар