Коалиция ще прави интернет по-безопасен

28 водещи компании основат нова коалиция с цел изграждане на по-добра и по-безопасна интернет среда за децата. Сред основателите на организираната от Европейската комисията коалиция са компаниите Apple, Deutsche Telekom, Facebook, Google, LG, Microsoft, Nokia, Samsung и др.

Членовете основатели на коалицията се договориха по списък с основни задачи, включващ действия в пет области:

  • лесни за използване и надеждни инструменти за докладване на вредното за децата съдържание;
  • настройки за сигурност съобразени с възраст;
  • по-широка употреба на класификацията на съдържание;
  • повече възможности за родителски контрол и по-широкото му използване;
  • ефикасно отстраняване от интернет на вредни за деца материали.

Децата в Европа започват да влизат в интернет средно на седемгодишна възраст. 38% от децата на възраст от 9 до 12 години в интернет заявяват, че имат профил в социална мрежа, независимо от възрастовите ограничения. Повече от 30% от децата в интернет влизат в мрежата от мобилно устройство, а 26% – от конзола за игра.

Коалицията бе създадена по призив на заместник-председателя на Комисията Нели Крус към представителите на сектора на ИКТ да засилят своите действия в отговор на предизвикателствата, свързани с начините, чрез които младите европейци влизат днес в интернет.

Сред членовете основатели на коалицията са производители на телефони, доставчици на операционни системи, доставчици на интернет услуги, разпространители на радио и телевизионни програми, социални мрежи и мобилни оператори. Приемат се и нови членове.

Комисията очаква, че разработените от основателите на коалицията решения ще бъдат приети от все по-голям брой компании и приветства присъединяването на нови членове.

Коментар