Пада гаранцията на твърдите дискове

 
 
Основните производители на твърди дискове – Seagate и Western Digital – намаляват гаранцията за някои модели HDD до две и една години, съобщи theregister.co.uk.

Без да обясни мотивите си, WD намалява с една година гаранцията на моделите Caviar Blue, Caviar Green и Scorpio Blue. От началото на 2012-та тези устройства ще се продават с две години гаранция вместо с три, уточниха от дистрибутора Асбис България.

Същевременно, Seagate – основният конкурент на WD – също планира подобен ход. За някои модели намаляването на гаранцията ще бъде радикално – от пет на една година.

Гаранцията на Barracuda, Barracuda Green (3,5 инча), Momentus (2,5 инча, 5400 и 7200 об/мин) става една година, а на моделите Pipeline HD Mini, Pipeline HD и SV35 – две години. Barracuda XT, Momentus XT, Constellation 2 и Constellation ES.2 ще имат тригодишна гаранция.

Коментари по темата: „Пада гаранцията на твърдите дискове”

добавете коментар...

  1. next hop

    следващите масови дискове са SSD.
    очакваме скорошното им поевтиняване

  2. Cthulhu

    Вярно е, но все пак гаранцията създава усещане за надеждност. С гаранция от 1 година все едно самият производител не е уверен в качеството на продукта си. Е, добре че гаранцията все пак се задържа на 5 години при high end моделите като Caviar Black и enterprise сериите. Опасявам се обаче, че тази по-дълга гаранция ще се използва като повод за по-голяма разлика в цените между различните модели след възстановяването, в сравнение с това, което имахме преди наводнението, т.е. дори след година примерно като се възстанови производството на нивата от преди бедствието и предлагането отново отговори на търсенето и цените паднат, смятам, че някои модели като Caviar Black ще останат значително по-скъпи. Това е само предположение естествено, дано не стане така.

  3. rez

    до Cthulhu: то и да имаш гаранция никой не ти възстановява информацията

    А иначе като гледам се намаля гаранцията на бюджетните дискове и в това има логика

  4. анонимно

    Нищо на казват за единственият останал HD производител: Toshiba. И той ли ще намаля гаранцията, а и каква гаранция дава в момента?

  5. Cthulhu

    Абе изобщо, откакто станаха тия наводнения в Тайланд, всичко отива по дяволите при твърдите дискове. Решиха много кофти да се възползват от ситуацията. Айде, на WD основното им производство действително е там, но при другите производители не е точно така. Първо цените излетяха, сега гаранцията пада (това пък защо???). Да не говорим, че Western Digital купиха Hitachi GST (още не е финализирано), а Seagate – подразделението за твърди дискове на Samsung т.е. и конкуренцията никаква я няма вече. Много зле. Най-лошото е, че когато всички го правят, нямаш избор. Поне един производител да даваше по-дълга гаранция, много хора щяха да се ориентират към него и другите фирми щяха да се усетят, че не може така. Ама в сегашната ситуация потребителите са яко fucked up! При положение, че най-важното нещо в информационните технологии естествено е самата информация, може ли устройството, което се грижи за нейното съхранение да има гаранция само 1 година. Който и компонент в една конфигурация да сдаде багажа – сменяш го и всичко продължава. Информацията от един умрял хард обаче няма кой да ти я върне (има начини понякога де, но не това е въпроса).Направо не знам какво да кажа, ужас. Точно пък Western Digital да предприемат първи такава стъпка наистина не съм очаквал.

  6. Наблюдател

    Интересно, как контролните органи усърдно проспиват такива явни картелни споразумения.

    Следващата стъпка да не би да са дисковете-еднодневки…

  7. dgd

    картал нещо май

  8. Cthulhu

    Sucks

  9. .

    Ами скапаха/разстроиха им се заводите от цунамито и вече не са така качествени.

Коментар