Mozilla и Google преподписаха

Надвисналите облаци над Firefox се разсейват. Mozilla и Google продължават партньорството си, по силата на което Google остава търсачка по подразбиране във Firefox. В замяна Google ще продължи да подкрепя финансово Mozilla. Повече подробности за споразумението между двете компании засега не са известни.

Бъдещето на Firefox беше под въпрос, предвид изтичащия срок на договора с Google. Лидерът в интернет търсенето налага собствен браузър Chrome, който вече е трети по популярност в света, и мнозина анализатори очакваха компанията да прекрати партньорството с Mozilla.

Съгласно новото споразумение, двете компании ще продължат да си партнират поне още три години, съобщава Mozilla. Google осигурява сериозни постъпления за компанията. През 2009 г. сделката донесе 86% от всички приходи на разработчика на Firefox, а през 2010-та – 84%, което е около $100 млн (от общите $123 млн.).

При евентуално отпадане на това перо от приходите, Mozilla не би могла да финансира R&D дейността си. Миналата година компанията похарчи за разработки $62,8 млн., или двойно повече спрямо 2009-та.

В допълнение, Mozilla се нуждае от средства за експанзия в мобилния сегмент. През настоящата година групата за разработки на мобилни версии на Firefox нарасна десетократно до 250 човека.

Липсата на подробности за новия договор с Google, както и неговото забавяне с един месец, пораждат известни съмнения, че Mozilla запазва изгодните до момента условия. Това ще се изясни не по-рано от 2013 г., когато компанията ще огласи отчета си за 2012-та.

Коментари по темата: „Mozilla и Google преподписаха”

добавете коментар...

  1. Пламен

    Firefox остава браузър по подразбиране в търсачката…
    По принцип търсачката е по подразбиране в браузъра. А човека, писал тази статия, може да си търси друга работа.

Коментар