Създадоха е-хартия за многократно ползване

Тайвански учени създадоха екологично чиста електронна “хартия”, която позволява обновяване на изображението върху нея до 260 пъти. Новата разработка може да се използва за реклама във вид на постери, афиши и плакати.

Е-хартията, наречена „i2R e-paper”, позволява само с едно натискане на превлючвател да се изтрие изображението, напечатано по-рано, и веднага да се нанесе ново, съобщи GreenTech.bg.

„i2R е-paper” представлява гъвкав панел, който не черпи енергия, за да поддържа изображението

Процесът на производство на материала за подобна е-хартия има малка токсичност и не изисква използване на дървесина. Изобретението представлява на практика гъвкав панел, който не се нуждае от електричество и подсветка, за да поддържа информацията.

Изображението се печата на е-хартията с помощта на термопринтер. Принципът на печат наподобява този при факсовете. Изображението се нанася с помощта на термопечат, а промяната на цвета става чрез нагряване на определен участък.

Е-хартията е лека, не съдържа вградени електроди, а изображението може да се съхранява в нея достатъчно дълго време, без да консумира енергия.

„i2R e-paper” поддържа широка цветова палитра и множество оформления. Цените ще варират около 2 долара за лист A4. Тайванските учени планират да пуснат своя продукт на пазара след година и половина.

по темата: „Създадоха е-хартия за многократно ползване”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Не бе споменато само най-важното. Каква е надеждността на информацията. Примерно при горещо време може ли информацията да изчезне? А при механични удари, как се държи? Ако тези характеристики са лоши, то приложение изобретението едва ли ще има.
    Освен това цената е мнооого голяма.

Коментар