Хакерски проект ще изведе спътници в орбита

Хакери от цял свят се обединиха около идеята да пуснат собствени спътници, които да осигурят достъп до интернет без никаква цензура. Решението, взето на Световния хакерски конгрес в Берлин, е в отговор на американския законопроект SOPA, срещу който възроптаха и големи интернет компании.


Хакерски проект предвижда извеждане в орбита на независим спътник за осигуряване на свободен интернет
 

Проектът Hackerspace Global Grid предвижда извеждане на нискоорбитални спътници и създаване на наземна система за връзка с тях. С помощта на подобна система, хакерите се надяват да осигурят неподвластен на цензура интернет, съобщи BBC.

Извеждането на спътник в орбита около Земята не е толкова сложна задача, колкото считат мнозина. Любители пускат спътници с помощта на въздушни балони. По-сложно обаче е изграждането на земните системи за наблюдение и управление на спътниците.

Хакерите възнамеряват да построят разпределена система от евтини наземни станции – по около 100 евро всяка, които ще следят движението на спътниците. Първите подобни станции се очакват през 2012 г. Те ще бъдат купувани или изграждани от частни лица.

по темата: „Хакерски проект ще изведе спътници в орбита”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Hack The Planet!

  2. Киро

    Да, това трябваше да направят и то много отдавна, защото в много държави се налага цензура и много компании се опитват да контролират интернет.

  3. ТВ кибик

    Ха така! А питали ли са председателят на Световния Еврейски конгрес Роналд Лаудер /собственик на бТВ & подобни/ какво ли мислят те /Мърдокоподобните/ по въпроса?! Хахахаха. Дано стане де!

  4. анонимно

    Ето една наистина интересна новина. Но защо няма препратка към сайта на инициативата? Или може би такъв сайт просто няма???

Коментар