Linux ще работи в облака на Windows Azure

Облачната платформа Windows Azure скоро ще поддържа хостване на устойчиви виртуални машини с Linux, SharePoint и SQL Server

Microsoft подготвя нова функция в своята облачна платформа Windows Azure, която ще позволи хостване на устойчиви виртуални машини (persistent VM) с Linux, SharePoint и SQL Server.

Клиенти, които искат да изпълняват Windows или Linux на виртуални машини без загуба на състояние (persistent VM – виртуални машини, които запазват състоянието си между различните пускания) в платформата като услуга Azure, скоро ще могат да направят това. Microsoft планира да пусне тестова платформа – Community Technology Preview (CTP) – за устойчиви VM през пролетта на 2012 г., твърди ZDNet, позовавайки се на партньори на компанията.

Новата услуга ще позволи също на клиентите да изпълняват SQL Server или SharePoint Server на виртуални машини в Azure. Освен това решението ще улесни прехвърлянето на съществуващи приложения на платформа Azure.

Windows Azure поддържа и в момента VM роля, но при рестартиране на виртуалната машина се губят съхранените данни, което е проблем за някои приложения, ако състоянието не се съхранява в SQL Azure или външно. Това е и една от техническите причини да не се пуска SharePoint на сегашната Azure VM роля, разкриват източниците на ZDNet.

Досега Microsoft отклоняваше заявки от клиенти за добавяне на устойчиви VM в Azure, надявайки се те да разработят напълно нови Azure приложения. Но липсата на подобна възможност отблъсна клиенти от Azure.

По-рано theregister.co.uk публикува информация, че Microsoft тества възможността за пускане на Linux на Azure в своите лаборатории и, че въвеждането на подобна услуга ще стане в близките месеци. Все още обаче от компанията няма официално потвърждение на появилите се в медиите информации.

Конкурентът на Microsoft в облачните услуги Amazon вече предлага възможност за изпълнение на различни операционни системи, вкл. Windows, SQL Server и Linux, на своята платформа от типа „инфраструктура като услуга” EC2. Предполага се, че добавянето на устойчиви VM към Windows Azure ще засили интереса и към платформата на Microsoft.

Коментари по темата: „Linux ще работи в облака на Windows Azure”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Айде, айде 🙂 Досега Linux си работеше без облаците и помощта на M$, а дори въпреки тях, със сигурност и бъдеще ще е така… 🙂

  2. Mighty dAragoN

    Това Linux и Windows дето ще го работят заедно, ясно е, че ще бръкне в здравето ви, гийкове Linux-ари фенове! Моите извинения, но това е светът, парите го движат. И аз съм фен, ама си давам сметка за това, в какъв свят живеем.

  3. Gamer 11

    Подобно на Acer i-Clouds,О/S Платформи всякакви-решението е i-Çlouds …или AZURE.

  4. Cthulhu

    Единствената глупост тук е твоя офтопик коментар.

  5. Usera

    Много по-полезно е да отворят DirectX за Linux, отколкото да ни занимават с глупости.

Коментар