Обама критикува законопроекта SOPA

Президентът на САЩ Барак Обама критикува антипиратския законопроект SOPA, който е във фокуса на общественото внимание и ИТ индустрията в последните месеци.


Барак Обама се присъедини към критиците на антипиратския законопроект SOPA
 

Белият дом води иницитивата за борба с пиратството, но не подкрепя законопроект, който ограничава свободата на изразяване, увеличава риска от киберпрестпъпления или по други начини задържа развитието на интернет, казва Обама, цитиран от kotaku.com.

Президентът подчертава, че интернет пиратството от страна на чужди сайтове действително е сериозна заплаха, която изисква определени действия. Според него, SOPA и PIPA (Protect IP Act) трябва да са насочени на първо място срещу неамериканските сайтове. Действията, препоръчвани в законопроекта, не бива да оказват негативно влияние на малкия и среден бизнес, смята още американският президент.

SOPA беше приет на нож както от обикновени потребители на интернет, така и от големи компании и организации. Така например, основателят на Wikipedia Джими Уолъс заплаши да закрие световната онлайн енциклопедия в знак на протест срещу законопроекта.

по темата: „Обама критикува законопроекта SOPA”

добавете коментар...

  1. Зорлия

    Те трябва да гонят пиратите в съда, а не пиратите да ги гонят тях за права! Заради страха от сопата наричана Прокуратура чрез силата на Наказателния Кодекс – финансиран БЕЗПЛАТНО от данъкоплатеца /чрез бюджета/! Чл. 172а в БГ, а и аналогичните му в останалия СВЯТ, ТРЯБВА ДА ПАААДДДДННЕЕЕЕЕЕ! Айде бе ГЕРБ!

  2. Fractal

    ИНТЕРНЕТ-ЦЕНЗУРАТА ЗАСЕГА СЕ ОТЛАГА.
    Въпреки отлагането в САЩ на гласуването относно интернет-цензурата до постигане на консенсус – НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА СВАЛЯ ГАРДА!
    Имаме ПРЕКАЛЕНО МНОГО горчив опит…

    http://thehill.com/blogs/hillicon-valley/technology/204167-sopa-shelved-until-consensus-is-found

    Ron Macari in reply to Lepantzeus:
    *… Ние всички сме невинни до доказване на виновност. Съгласно законодателството като SOPA ние всички ще бъдем виновни до доказване на невинност…*

    На 18 януари – вдругиден – Интернет стачкува!
    http://sopastrike.com/
    ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ, ТОВА ЗАСЯГА ВСИЧКИ В МРЕЖАТА – НЕ САМО АМЕРИКАНЦИТЕ!
    http://sopastrike.com/

Коментар