Наследникът на Vista ще се появи през 2009 г.

Докато индустрията и потребителите дискутират старта на новата операционна система Vista, от Microsоft долетя новината за нейния наследник.
Вицепрезидентът по разработки на софтуерния гигант е разкрил на конференция, че следващата версия на операционната система е запланувана да излезе в края на 2009 година, съобщи pcnews.ru.
Досега периодите между пускането на две нови версии на Windows бяха по-дълги. Но явно Microsoft сменя тактиката и, съдейки по думите на нейните шефове, наследникът на Vista ще наруши традицията.
Когато пусна Windows XP, компанията планираше първоначално редица радикални изменения в наследника Vista, в частност нова файлова система. Но след серията епидемии от червеи през 2003 година, Microsoft почти напълно превключи инженерните си усилия към безопасността на XP Service Pack 2, поради което не остана време за всички предвидени реализации във Vista. Вероятно това е и причината за обявения сега по-ранен срок за пускане на следваща версия.
По подобен начин Microsoft ще процедира вече и със своя браузър Interner Explorer. След като държа една негова версия цели 5 години, което позволи на конкурентни решения да го изпреварят функционално, Microsoft ще ускори обновленията на браузъра на една-две години.

Коментар