Квантови компютри правят облака по-сигурен

Предаването на кубити от офиса към облачния център за данни и обратно ще направи невъзможно прочитането на прихваната информация

Преходът към облака може да създаде сериозни проблеми на организации с повишени изисквания към сигурността на корпоративната инфраструктура и съхранението на конфиденциални данни.

Учени от няколко института, работещи в областта на квантовата теория, предлагат ефективен начин за изграждане на сигурни изчислителни облаци, които гарантират, че информацията между офисите и центъра за данни няма дъ бъде прихваната.

Изследователите предлагат за обработка на данните да се използват ресурсите на квантови компютри. Потребителите ще изпращат към отдалечената машина предварително подготвени кубити в състояние, което е известно само на тях. Квантовият компютър ще обработва данните и ще ги връща на потребителя, който, знаейки първоначалното състояние, ще може да интерпретира и използва данните.

Дори ако информацията бъде прихваната от хакери, тe няма да могат да я прочетат, без да знаят първоначалното състояние, пише theregister.co.uk.

Подобна технология се лансира от група учени в Центъра за квантови теории и технологии (VCQ) към Университета на Виена и техни колеги от Института по квантова оптика и квантова информация (IQOQI). Остава надеждата, че квантовите компютри скоро ще станат реалност.

Коментари по темата: „Квантови компютри правят облака по-сигурен”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Това което се описва няма ама ХИЧ нищо общо с квантовите компютри. Това е квантова криптография. Метод, който отдавна е известен и се изследва активно. Има дори и някои пробиви, свързани с алгоритмите (някои новини дори съм ги чет в този сайт).
    Между другото апаратурата за предаване на данни е ужасно скъпа, докато прихващането на данни почти 100% е безопасно. В смисъл, че съвременните криптографски алгоритми са прачтически почти напълно неразбиваеми (разбиваеми са инженерните решения, сътворени около тях).

Коментар