Linux расте бързо в сървърния сегмент

Делът на операционната система Linux е нараснал до 1,41% към края на 2011 г., с сравнение с 0,97% през юли миналата година, сочат нови данни на Net Applications.

Популярността на платформата с отворен код расте осезателно в сървърния сегмент през последните години. Според анализ на Gartner, през 2010 г. Linux е станала най-бързо растящата ОС за сървъри.

Един от факторите за успеха на Linux е нарасналото търсене на системата в страните от групата БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Според неотдавнашно проучване на Linux Foundation сред корпоративни потребители, повечето компании са загрижени от стремителния ръст на обемите данни и считат, че решение на проблема може да даде Linux платформата.

При останалите операционни системи безусловен лидер на пазара е Windows с дял от над 92%, а платформата на Apple заема около 6,36%, сочат данните на Net Applications.

Коментари по темата: „Linux расте бързо в сървърния сегмент”

добавете коментар...

  1. рм

    Windows 92% 🙂 смехории

  2. lin

    Как точно се определят тези проценти – на база закупени лицензи или платена поддръжка? В това отношения Windows е лидер.

    Как Net Applications преброиха моите 10 продуктивни linux сървера /инсталирани от едно безплатно iso/, като повечето даже не са видими за външния свят.

Коментар